28. mart 2024 10:34

Srđan Barac: Prijem Kosova u Savet Evrope se krši sa osnovnim vrednostima tog tela

Izvor: TANJUG

podeli vest

Srđan Barac: Prijem Kosova u Savet Evrope se krši sa osnovnim vrednostima tog tela

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost izjavio je danas da je za donošenje konačne odluke o prijemu takozvanog Kosova u Savet Evrope (SE) potrebna dvotrećinska većina, koju smatra on već i imaju, i dodao da sve ukazuje na to da su diplomatski ispregovarali i dogovorili da dođe do prijema tzv. Kosova u SE, uprkos tome što ne ispunjava osnovne vrednosti SE.

"Zaštita ljudskih prava, zaštita manjinskih prava, sloboda, pravo, gde je zaštita dece za srpsku decu na KiM. Ukoliko ispitaju sve te vrednosti doći će do zaključka da svakako ne bi smeli da glasaju za prijem te tzv. države Kosovo u SE jer se to krši sa njihovim osnovnim vrednostima, bez obzira na njihove administrativne procedure koje mogu da ispune", naveo je on za Tanjug.

Barac smatra da je ovo još jedan presedan zbog Prištine koji je opasan jer se ruše vrednosti na kojima počiva SE koji je, napominje on, bio ključan u stvaranju EU i evropskih vrednosti koje su civilizacijsko dostignuće i nešto što daje oreol Evropi kada se ona ponaša intervencionistički da bi zaštitila neke vrednosti.

Komentarišući zaoštrene odnose Zapada sa Beogradom, Barac je rekao da smatra da nije u potpunosti zaoštren odnos već da Srbija trpi pritiske zato što želi da ima slobodarsku spoljnu politika i promišlja šta je najbolje za njene nacionalne i državne interese, i u skladu sa tim donosi odluke.

"To čini mi se nikome više ne odgovara, i zato nas pritiskaju i sa istoka i sa zapada, malo više sa zapada jer nismo uveli sankcije Rusiji, i sve ovo što se sada vidi jeste jedna vrsta pritiska i provokacije. Na ovaj način nas provociraju kada je vrlo evidentno da se te vrednosti ne poštuju na KiM, gde su prava dece na KiM, manjinska prava, gde je uređeno pravosuđe na KiM. Sve fundamentalne vrednosti na kojima počiva SE su prekršene na KiM", ocenio je on.

Komentarišući tvrdnje doskorašnjeg direktora BIA Aleksandra Vulina o finalizaciji zavere protiv Srbije i Republike Srpske, Barac je izjavio da sve više informacija govore da je jedan takav projekat i agenda stavljena na sto, i dodao da se u argumentaciji u porukama koje se šalju u zadnje vreme vidi da se kreće sa tim projektom.

"Njima je čini se došlo na dnevni red upravo takvo stanje da oni imaju zeleno svetlo da oni mogu da krenu sa tim projektom, a taj projekat jeste da se u potpunosti očisti Evropa, da svi budu vrlo jasno i nedvosmisleno pod jednom kapom i da ne postoji nikakva slobodna politika. Ako Nemačka nema slobodnu spolju politiku, pa ne može ni Srbija", rekao je on.