10. maj 2024 11:35

Vulin o poseti Sija: Srdačnost koju je pokazao prema Vučiću je neverovatna

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vulin o poseti Sija: Srdačnost koju je pokazao prema Vučiću je neverovatna

Foto: OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ANTON ANTANASIJEVIĆ

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin istakao je da poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji ima istorijski karakter i značaj, te da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao čitavom svetu kako se ponaša jedan državnik i slobodna zemlja kakva je Srbija.

"Predsednik Vučić je ispisao istoriju, to je istorija. Kako vreme bude prolazilo shvatićete koja je veličina tog čoveka. Kako vreme bude prolazilo shvataćemo kakve je velike i važne stvari za Srbiju Aleksandar Vučić uradio", istakao je Vulin.

Navodeći da je imao prilike da dosta radi sa predstavnicima kineske države i u vojsci i u policiji i u BIA, rekao je da su Kinezi zatvoreni ljudi, da je to prosto drugačija civilizacija i kultura i istakao da nikada u komunikaciji sa Kinezima nije video ovakvu srdačnost koju je predsednik Si pokazao prema Aleksandru Vučiću.

"To je prosto i za Kineze neverovatno. Predsednik Si je rekao da ćemo ići na nivo zajedničke budućnosti, to govori i o čoveku koji vodi Srbiju i o samoj Srbiji. Nas i Kineze sve deli, ali nas spaja sloboda, potreba da budemo slobodni", naglasio je Vulin na TV Pink.

Komentarišući pojedine negativne komentare opozicije i regiona povodom dočeka predsednika Sija koga je pozdravilo hiljade građana, Vulin je upitao zašto od 2000. do 2012. godine nije došao američki predsednik u Srbiju, koja je bila potpuno okrenuta Zapadu.

Govoreći o predlogu rezolucije o Srebrenici, istakao je da se genocid u Jasenovcu ne može izjednačiti sa Srebrenicom jer se u Srebrenici nije dogodilo genocid.

"Video sam inicijativu gospodina Mandića za donošenje rezolucije o genocidu u Jasenovcu i naravno da je podržavam. Ali, nemojte to da izjednačavamo. Jasenovački genocid i lažni genocid u Srebrenici nije isto. Ne mogu te dve stvari da se izjednače i da se kaže eto mi smo počinili genocid u Srebrenici i vi ste u Jasenovcu. Ne, mi nismo počinili genocid u Srebrenici, a u Jasenovcu je genocid počinjen", naglasio je Vulin.

Prema njegovim rečima, činjenica je da će doći do otvaranja Pandorine kutije u celom svetu, da će svaka zemlja da podnosi rezolucije o genocidu.

"Zamislite na afričkom kontinentu čega će se sve setiti, koliko francuskih zločina, koliko britanskih zločina, koliko nemačkih zločina, koliko italijanskih zločina, koliko portugalskih zločina, koliko belgijskih zločina, znate li kakve su užase činili Belgijanci u Kongu. Svet će ponovo da se bavi šta je sve svetu urađeno", naveo je Vulin.

Dodao je da smo videli kako se u Ujedinjenim nacijama lako pređe preko srpskih argumenata, ali je naglasio da je predsednik Vučić srpske argumente podigao na jako visok nivo mobilišući države za koje nismo ni znali da će podržati Srbiju, pa je zato moralo da bude odloženo glasanje o rezoluciji o Srebrenici.

"Nisu oni to učinili zato što nemaju većinu, već zato što im nije prijala mala većina. Srbija se pokazala kao vrlo težak protivnik zato što branimo principe i istinu koja je velika", istakao je Vulin.