23. april 2024 09:34

Jelena Glišić: Austrijski filmski festival od 25. do 28. aprila u Beogradu, Novom Sadu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jelena Glišić: Austrijski filmski festival od 25. do 28. aprila u Beogradu, Novom Sadu

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je predstavnica Austrijskog kulturnog foruma Jelena Glišić koja je govorila o "Austrijskom filmskom festivalu", koji će biti održan od 25. do 28. aprila.

Glišić je rekla da će festival biti održan u Kulturnom centru Beograda, sinepleksu Promenada u Novom Sadu i Stop šop u Nišu.

Prema njenim rečima, slogan festivala je "Zamisli fillm" (Imagine Film), što je u skladu sa njihovim godišnjim motom "Zamisli dostojanstvo" (Imagine Dignity), jer se bave dostojanstvom prirode i čoveka, uz fokus na "zeleni pristup radu u kulturi".

Glišić je navela da festival u četvrtak otvara "Nula kalorija" austrijske rediteljke Džesike (Jessica) Hausner, a potom su na programu i filmovi Ulriha Zajdla (Ulrich Seidl) "Rimini" i "Sparta".

Prema njenim rečima, festival donosi i film "Family Dinner" debitanta Petera Hengla i "Europa" Sudabeh Mortezai, a zatvara ga u nedelju "Rickerl" reditelja Adrijana Goingera.

"Naša publika je prošle godine imala prilike da se upozna sa Goingingerom koji je otvorio festival. Ovo je njegov novi film. Glavni glumac će biti prisutan, on je poznati austrijski muzičar tako da će prirediti muzičko iznenađenje za publiku", navela je Glišić.

U okviru pratećeg programa, Glišić je izdvojila program posvećen "Zelenom snimanju" (Green Filming), gde će se odigrati susret filmskih profesionalaca iz Austrije i Srbije.

"Dolaze nam dve gošće iz Austrije, iz Austrijskig filmskog instituta i Austrijskog filmskog instituta Donje Austrije, koje su pionirke u oblasti 'zelenog snimanja'", rekla je Glišić.

Prema njenim rečima, festival ima i mali pogled u prošlost, pošto će 24. aprila u KCB-u biti prikazan prvenac američkog reditelja austrijskog porekla Bilija Vajldera (Billy Wilder) "Seme zla" iz 1934. godine.