21. april 2024 21:47

Zatvorena glasačka mesta na severu KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zatvorena glasačka mesta na severu KiM

Foto: TANJUG/STR

KOSOVSKA MITROVICA - Glasačka mesta na današnjem referendumu na kojem se odlučivalo o smeni nelegitimno izabranih albanskih gradonačelnika u sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije zatvorena su u 19 časova, a na glasanju je zabeležena izuzetno niska izlaznost.

Svih 23 biračkih mesta na referendumu za smenu gradonačelnika u opštimama Severna Mitrovica , Leposavić , Zubin Potok i Zvečan zatvorena su na vreme, javlja izveštač Tanjuga.

Ono što je obeležilo današnji referendum je izuzetno niska izlaznost, prisustvo velikog broja pripadnika tzv. kosovske policije i instaliranje kamera koje su pratile čitav proces glasanja, kao i bojkot Srba koji su poslušali apele političkih predstavnika sa Kosova i Metohije da ne učestvuju u današnjem glasanju.

Priština je danas u četiri opštine na severu organizovala referendum o smeni gradonačelnika Albanaca, izabranih na izborima u aprilu prošle godine glasovima oko tri odsto birača, a srpske stranke na KiM pozvale su na bojkot zbog uslova koje su privremene institucije propisale, a kojima je učinjeno sve da referendum ne uspe.

Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je da je do 15 časova na referendumu o smeni gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM glasalo ukupno 203 građana od 46.566 koliko ih je upisano u birački spisak.

Prema tim podacima, u Kosovskoj Mitrovici glasala su 64 birača, u Zubinom Potoku 17, u Leposaviću 122, dok u Zvečanu niko nije glasao.

Nemanja Starović: Bojkot lažnog referenduma najbolji nenasilan odgovor Srba

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Nemanja Starović izjavio je večeras da je bojkot referenduma od strane Srba na severu KiM bio uspešan i da je to bio najbolji mogući nenasilan odgovor na ugnjetavanje.

"U jasnoj demonstraciji prkosa, lokalni Srbi su bojkotovali lažne referendume, a samo 0,54 posto izašlo je na biračka mesta. Bio je to najbolji mogući, miran, demokratski, nenasilan odgovor na ugnjetavanje; predugo su mu bili izloženi", naveo je Starović na mreži X.

Kako je istakao, bojkotom današnjih lažnih referenduma, Srbi na severu Kosova odbacili su uvredu svog zdravog razuma i sačuvali svoje toliko cenjeno dostojanstvo.

 

Petković: Srbi na KiM poručili da ne žele da učestvuju u teatru apsurda Kurtija

Srbi na Kosovu i Metohiji su danas još jednom jasno poručili da ne žele da učestvuju u teatru apsurda koji režera Aljbin Kurti, i sasvim je razumljivo što je Vjosa Osmani, u panici i što ponovo baca drvlje i kamenje na Beograd i predsednika Vučića, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

''Ako su u Prištini zaista očekivali da će, posle svega što je Kurtijev šovinistički režim učinio, srpski narod učestvovati u jednom besmislenom velikoalbanskom igrokazu, onda su još jednom pokazali da ne razumeju srpski narod i njegovu rešenost da se nepokolebljivo bori za svoje nacionalne interese'', poručio je Petković, kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM.

On je podsetio da su Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić su, iako svesni agresivne prirode šovinističkog režima u Prištini, apelovali svojevremeno na srpski narod u pokrajini da učestvuju u peticiji za smenu Kurtijevih gaulajtera na severu pokrajine i da koriste dostupne institucionalne metode demokratske borbe, ali i da strpljenje srpskog naroda ima granica, i te granice su odavno pređene zahvaljujući bahatosti Kurtija, Osmanijeve i njima sličnih velikoalbanskih ideologa.

''Učestvovanje Srba u današnjoj farsi bilo bi negacija zdravog razuma, jer Priština je našem narodu odavno uskratila svaku mogućnost da se demokratskim metodama borbe izbori za svoj položaj i opstanak na Kosovu i Metohiji.

Srbi vole slobodu mnogo više nego što Kurti i Osmani mogu da pretpostave. Pozivam još jednom velikoalbanske ideologe u Prištini da napuste svoj agresivni i rigdni politički kurs i da kroz dijalog, a to znači pre svega implementaciju obaveza koje se tiču Zajednice srpskih opština, daju šansu miru i stabilizaciji regiona'', naveo je Petković.

On je istakao da su Kurti i Osmani na severu Kosova i Metohije mogli da vide da ih tamo Srbi neće.

''Dodatno, srpski narod im je uputio jasnu poruku jednodušnim ignorisanjem i prezirom, a to je svakome pametnom dovoljno jasna i rečita poruka'', dodao je Petković.

Srpska lista: Završena farsa u organizaciji režima Aljbina Kurtija na severu KiM

Srpska lista (SL) saopštila je večeras povodom referenduma o smeni gradonačelnika u sve četiri opštine na severu KiM, da je završena farsa u organizaciji režima Aljbina Kurtija na severu Kosova i Metohije, ističući da je SL bila duboko u pravu ''kada je pozvala srpski narod da ne učestvuje u ovom Kurtijevom igrokazu''.

Iz SL navode da je današnji dan pokazao više stvari koje se moraju uzeti u obzir u narednom periodu, pre svega od strane predstavnika međunarodne zajednice.

''Prva je da je Srpska lista bila duboko u pravu kada je pozvala srpski narod da ne učestvuje u ovom Kurtijevom igrokazu, jer je on od samog početka napravljen sa ciljem da ne uspe. Drugo, želimo da jasno ponovimo da smo bili više nego spremni da učestvujemo u ovom procesu kako bi videli leđa i smenili ove lažne gradonačelnike u našim opštinama, ali nismo želeli da igramo igre u režiji režima u Prištini kojima bi se obesmislio čitav proces i sprečila smena Kurtijevih pulena, a onda bi oni to predstavili kao nekakav legitimitet'', navode iz Srpske liste.

Treće, kako dodaju, današnji dan je pokazao kako izgleda demokratija pod Aljbinom Kurtijem, ''sa dugim cevima, specijalcima i oklopnim vozilima na biračkim mestima, kamerama koje snimaju birače i kako se oni izjašavaju, odbornicima u biračkim odborima, biračkim odborima bez Srba u njima i brz srpskog jezika na mnogim biračkim mestima''.

''Današnji dan je pokazao visok stepen jedinstva srpskog naroda koji je ostao dosledan sebi, ali i pružio dokaz da nisu Srpska lista i Srbija oni koji zastrašuju Srbe već Kurti i njegove ilegalne parapolicijske jedinice, što je za rezultat imalo prazne ulice na severu Kosova i Metohije danas'', poručili su iz Srpske liste.

Centralna izborna komisija (CIK) u Prištini saopštila je prethodno da su na današnjem referendumu o smeni gradonačelnika u sve četiri opštine na severu KiM glasala ukupno 253 građanina od 46.556 koliko ih je upisano u birački spisak.

Prema tim podacima, u Kosovskoj Mitrovici glasalo je 111 birača, u Zubinom Potoku 18 , u Leposaviću 124 , dok u Zvečanu niko nije glasao. Prema uputstvu koje su usvojile privremene prištinske institucije, da bi referendum uspeo, bilo je potrebno da izađe 50 odsto plus jedan upisanih birača.

CIK: Glasala 253 građanina od upisanih 46.556 birača

Centralna izborna komisija (CIK) u Prištini saopštila je da su na današnjem referendumu o smeni gradonačelnika u sve četiri opštine na severu KiM glasala ukupno 253 građanina od 46.556 koliko ih je upisano u birački spisak.

Prema tim podacima, u Kosovskoj Mitrovici glasalo je 111 birača, u Zubinom Potoku 18 , u Leposaviću 124 , dok u Zvečanu niko nije glasao.

Prema uputstvu koje su usvojile privremene prištinske institucije, da bi referendum uspeo, bilo je potrebno da izađe 50 odsto plus jedan upisanih birača.

Privremene prištinske vlasti danas su četiri opštine na severu KiM organizovale referendum o smeni gradonačelnika Albanaca, izabranih na izborima u aprilu prošle godine glasovima oko tri odsto birača, a srpske stranke na KiM pozvale su na bojkot zbog uslova koje je Priština propisala za referendum.

Na biračkim mestima postavljene su kamere, a Srpska lista je ukazala i da birački spiskovi ne odslikavaju realno stanje na terenu, jer je zbog stalnih pritisaka Prištine došlo do iseljavanja Srba sa severa KiM.

 

Ognjen Gogić: Atmosfera na referendumu ukazivala da glasači nisu dobrodošli

Politikolog Ognjen Gogić je, komentarišući današnji referendum za smenu gradonačelnika u sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije, izjavio da je sam ambijent na biračkim mestima nosio poruku da glasači nisu dobrodošli.

"Izgledalo je kao sve , samo ne kao biračka mesta i zaista je bilo vrlo neprijatno boraviti tamo. To je delovalo kao policijski punktovi na koje čovek treba da dođe i bude saslušan pre nego da glasa i ostvari svoja ljudska prava. Sam ambijent za glasanje nosio je neku poruku da glasači nisu dobrodošli. Čak i da su se građani opredelili da učestvuju na tom glasanju, osećali bi se jako neprijatno", kazao je Gogić novinarima.

Prema njegovim rečima, sam način organizacije bio je takav da destimuliše ljude i da ih odvrati od toga da se uopšte i pojave.

Dodao je da je Priština na ovaj način želela da pokaže da je navodno dala priliku građanima da glasaju, ali da se ništa u suštini ne dogodi i da gradonačelnici ostanu na svojim pozicijama.

"Gradonačelnici će ostati na svojim funkcijama i verovatno će biti osnaženi da nastave da se ponašaju kao što su se i do sada ponašali", rekao je Gogić.

 

Specijalna jedinica tzv. kosovske policije u opštini Zvečan, blizu biračkih mesta

U blizini biračkih mesta za glasanje na današnjem referendumu o smeni gradonačelnika na severu KiM, u opštini Zvečan su, gde je bila kancelarija predsednika opštine, smešteni pripadnici specijalne jedinice za brzo delovanje tzv. kosovske policije - NJSO.

U ovoj zgradi su, blizu prostorije gde je NJSO, deo ROSU jedinica, postavljena i biračka mesta na današnjem referendumu, tako da bi svako ko bi hteo da glasa morao da prođe pored prostorije gde su prištinski specijalci.

Prisustvo specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na severu KiM, protivpravna hapšenja i zastrašivanja Srba jedan je od razloga zbog kojih su Srbi u novembru 2022. napustili privremene institucije i bojkotovali izbore na severu KiM u aprilu prošle godine.

Priština danas u četiri opštine na severu organizuje referendum o smeni gradonačelnika Albanaca, izabranih na izborima u aprilu prošle godine glasovima oko tri odsto birača, a srpske stranke na KiM pozvale su na bojkot zbog uslova koje su privremene institucije propisale, a kojima je učinjeno sve da referendum ne uspe.

CIK u Prištini: Do 15h na referendumu glasale ukupno 203 osobe,u Zvečanu niko nije glasao

Centralna izborna komisija (CIK) u Prištini saopštila je da je do 15 časova na referendumu o smeni gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM glasalo ukupno 203 građana od 46.566 koliko ih je upisano u birački spisak.

 Prema tim podacima, u Kosovskoj Mitrovici glasala su 64 birača, u Zubinom Potoku 17, u Leposaviću 122 , dok u Zvečanu niko nije glasao.

Privremene prištinske vlasti danas u četiri opštine na severu KiM organizuju referendum o smeni gradonačelnika Albanaca, izabranih na izborima u aprilu prošle godine glasovima oko tri odsto birača, a srpske stranke na KiM pozvale su na bojkot zbog uslova koje je Priština propisala za referendum.

Prema uputstvu koje su usvojile privremene prištinske institucije, da bi referendum uspeo, potrebno je da izađe 50 odsto plus jedan upisanih birača.

Na biračkim mestima postavljene su kamere, a Srpska lista je ukazala i da birački spiskovi ne odslikavaju realno stanje na terenu, jer je zbog stalnih pritisaka Prištine došlo do iseljavanja Srba sa severa KiM.

U Leposaviću i Zubinom Potoku na biračkim mestima samo članovi izbornih komisija

Na teritorijama opština Leposavić i Zubin Potok glasačka mesta za današnji referendum o smeni nelegitimno izabranih gradonačelnika otvorena su u 7 časova, a Srbi su najavili da će bojkotovati glasanje jer je Priština učinila sve da referendum ne uspe.

Na biračkim mestima prisutni su samo članovi izbornih komisija, glasača za sada nema, javlja izveštač Tanjuga.

Miloš Ilić iz OIK Zubin Potok izjavio je da je svih 11 biračkih mesta na teritoriji ove opštine otvoreno na vreme.

Prema njegovim rečima, došlo do spajanja, odnosno redukcije određenog broja biračkih mesta.

"Za sada nemamo informaciju o izlaznosti. Sve normalno funkcioniše. Ovde u zgradi opštine nalaze se biračka mesta koja je trebalo da budu u OŠ Jovan Cvijić. Ostala biračka mesta se nalaze u Brnjaku, Maloj Jabuci, Bubinom mostu i imamo Zupče koje glasa u selu Čabra", rekao je Ilić.

Glasača za sada nema ni na biračkim mestima u Severnoj Mitrovici i Zvečanu, javlja izveštač Tanjuga.

 

Dušan Radaković: Izuzetno mala izlaznost na referendumu za smenu gradonačelnika

Izvršni direktor Centra za zastupanje demokratske kulture Dušan Radaković izjavio je danas da referendum za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM protiče mirno, uz veoma malu izlaznost i brojne nepravilonosti u organizaciji procesa glasanja.

"Proces protiče sa nepravilnostima, pre svega zbog kamera i paravana koji su, što je vrlo čudno, postavljeni naopako, tako da kamere mogu da snime kako ljudi glasaju", rekao je Radaković za TV Most. Dodao je da ima utisak da je sve urađeno "tek da se kaže da je glasanje organizovano".

Naveo je da se jedna od nepravilnosti odnosi i na broj i sastav biračkih odbora.

"Po zakon Birački odbor treba da ima minimum četiri člana, a ovde ih ima po tri, tako da je po zakonu moguće otvoriti biračka mesta, ali nije moguće i da se glasa. Takođe, u Zubinom Potoku i Banjskoj, gde živi isključivo srpsko stanovništvo, sva tri člana Biračkog odbora su Albanci", objasnio je Radaković.

Kaže da je proces "veoma čudan" i zbog toga što se tek juče saznalo gde će se glasati, kao i zbog toga što na jednom biračkom mestu često nestaje struja, u kontejnerima je hladno, a u Leposaviću jedan kontejner prokišnjava. Privremene prištinske vlasti danas u četiri opštine na severu KiM organizuju referendum o smeni gradonačelnika Albanaca, izabranih na izborima u aprilu prošle godine glasovima oko tri odsto birača, a srpske stranke na KiM pozvale su na bojkot zbog uslova koje je Priština propisala za referendum.

Prema uputstvu koje su usvojile privremene prištinske institucije, da bi referendum uspeo, potrebno je da izađe 50 odsto plus jedan upisanih birača.

Na biračkim mestima postavljene su kamere, a Srpska lista je ukazala i da birački spiskovi ne odslikavaju realno stanje na terenu, jer je zbog stalnih pritisaka Prištine došlo do iseljavanja Srba sa severa KiM.