23. april 2024 06:40

Nebenzja: Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju, Rusija i mnogi drugi neće je podržati

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nebenzja: Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju, Rusija i mnogi drugi neće je podržati

Foto: Tanjug/video

NJUJORK - Ambasador Ruske Federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da bi rezolucija o Srebrenici mogla da otvori "Pandorinu kutiju", navodeći da Rusija neće podržati tu rezoluciju, kao i mnoge zemlje članice UN.

Nebenzja je istakao i da je veoma važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u ponedeljak bio prisutan na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o šestomesečnom izveštaju UNMIK-a o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Nebenzja je sinoć, posle sastanka sa Vučićem, rekao da je sa predsednikom Srbije razgovarao o brojnim temama, kao i o sednici SB UN.

"Važno je da je predsednik Vučić lično učestvovao i istakao koliko je to pitanje važno, važno za Srbiju, za Balkan kao i za region", rekao je Nebenzja novinarima.

On je, povodom inicijative Nemačke i još nekoliko zemalja da se usvoji rezolucija o Srebrenici, rekao da ta inicijativa nije usmerena na nacionalno pomirenje, već da može da podstakne tenzije na Balkanu i da dovede do posledica koje autori rezolucije možda nisu ni predvideli kada su je predložili.

On je naglasio da Rusija neće podržati tu rezoluciju, kao i mnoge zemlje članice UN.

"Ova rezolucija otvara Pandorinu kutiju. Ako se usvoji ova rezolucija to bi otvorilo put drugim zemljama koje imaju slične probleme da izađu sa svojim problemima. I mogu vam navesti jedan primer. Nemačka, koja stoji iza te rezolucije, iako tehnički nije originalni kosponzor, odgovorna je za najveći i najokrutniji genocid u 20. veku, a tu mislim na Drugi svetski rat", rekao je Nebenzja.

Zbog toga, istakao je on, ne treba da iznenadi ako u jednom trenutku, ukoliko se rezolucija usvoji, neko, a možda i Rusija, izađe sa rezolucijom o genocidu nacističke Nemačke nad narodom Sovjetskog Saveza tokom Drugog svetskog rata.

"Srbija ima slične probleme, jer tu je pitanje genocida u Prvom i Drugom svetskom ratu", rekao je Nebenzja.

On je dodao da je usvajanje rezolucije "lukav pokušaj" da se donese krajnje ispolitizovano pitanje, koje neće pomoći pomirenju na Balkanu, posebno u BiH, tim pre što, istakao je, odluka o usvajanju rezolucije nije doneta po ustavu BiH.

"Nijedan entitet u sastavu Federacije nikada nije dao saglasnost za takvu inicijativu'', naglasio je Nebenzja.