16. maj 2023 08:40

Na raspolaganju telefonske linije za psihološku prvu pomoć onima koji su pogođeni tragedijama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Na raspolaganju telefonske linije za psihološku prvu pomoć onima koji su pogođeni tragedijama

Foto: Shutterstock.com/rangizzz, ilustracija

BEOGRAD - Svi građani kojima je potrebna psihološka pomoć posle tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru podršku mogu da dobiju u Savetovalištu za brak i porodicu Gradskog centra za socijalni rad, a od otvaranja telefonskih linija upućeno je nekoliko desetina poziva.

Radmila Vulić Bojović, terapeut u Savetovalistu za brak i porodicu Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu rekla je za Tanjug da je Gradski centar za socijalni rad, Odeljenje Savetovalište za brak i porodicu odmah posle tragičnih događaja u beogradskoj osnovnoj školi i Mladenovcu otvorilo telefonske linije za pružanje psihološke prve pomoći onima koji su neposredno pogođeni tim zločinima i onima koji su usled te tragedije osetili tugu, strah i nesigurnost.

 

“Od otvaranja linija imamo nekoliko desetina poziva koje uglavnom upućuju ljudi koji nisu direktno pogođeni, u smislu neposrednog učešća u ovim tragičnim događajima, ali jesu na način da ih je to duboko dirnulo i pokrenulo neke procese o kojima žele da razgovaraju sa stručnim licima”, rekla je Vulić Bojović.

Navela je da su kvalifikovani porodični psihoterapeuti sa dugogodišnjim iskustvom na raspolaganju građanima za podršku i savet, sa osnovnom idejom da na neposredan i direktan način budu dostupni za informaciju i otvoreni da čuju i vode kroz dugotrajan i težak proces izlaženja na kraj sa teškom traumom sa kojom je celo drustvo suočeno.

“Prioritet u postupanjima imaju porodice koje su izgubile svoje drage, ali i ostali građani koji su na različite načine pogođeni ovom traumom. Pred nama je dug period oporavka, za neke višegodišnji i celoživotni, za druge visemesečan, svakako bolan”, rekla je Vulić Bojović.

“Naša je ideja da pomognemo u sveopštem isceljenju i da iz ovih traumatičnih događaja kao pojedinci, porodice i društvo postanemo osetljiviji za bol i patnju i budemo jedni drugima podrška u dugotrajnom i kompleksnom procesu integrisanja ovog teškog i sasvim neočekivanog iskustva u naš lični, porodični i društveni narativ”, rekla je Vulić Bojović.

Prema njenim rečima, svest o značaju vođenja računa o sopstvenom i mentalnom zdravlju bližnjih i društva u celini je referentni okvir i krajni cilj ove inicijative.