25. april 2024 14:38

Delegacija Dženđijanga, kineskog grada pobratima, u poseti Novom Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Delegacija Dženđijanga, kineskog grada pobratima, u poseti Novom Beogradu

Foto: TANJUG/GO NOVI BEOGRAD

BEOGRAD - Predsednik gradske opštine Novi Beograd Bojan Bovan primio je danas u zvaničnu uzvratnu posetu delegaciju kineskog grada Dženđijanga koju je predvodio gradonačelnik Sju Šuhaji.

Novi Beograd je sa Dženđijangom prošle godine potpisao Sporazum o saradnji dve lokalne uprave u oblasti privrede, trgovine, zdravstva, kulture, turizma, obrazovanja, nauke i sporta, navodi se u saopštenju GO Novi Beograd.

Bovan je predstavio razvoj prijateljskih i bratskih odnosa kineskih državljana i stanovnika Novog Beograda i istakao da je ta veza učvršćena zajedničkom tragedijom iz perioda NATO agresije na Srbiju, kada je tokom bombardovanja Ambasade Narodne Republike Kine 1999. na Novom Beogradu poginulo troje kineskih državljana.

On je podsetio da je dvoje novinara lista "Guangming žibao", supružnici Sju Singhu i Džu Jing, koji su poginuli u bombardovanju ambasade, rodom iz Dženđijanga, odnosno kineske provincije Điangsu.

"Veza žitelja Novog Beograda sa kineskim narodom počela je 90-ih godina prošlog veka, dolaskom Kineza u Kineski tržni centar u bloku 70", rekao je Bovan.

Naglasio je da je za većinu stanovnika Beograda, posebno Novobeograđana ta četvrt u Bloku 70 bila sinonim za preživljavanje sankcija, hiperinflacije i ratova.

"Na Novom Beogradu danas živi više od 5.000 kineskih državljana od kojih mnogi ovde imaju decu i unučiće koja nose srpska imena, a trgovci iz bloka 70 uskoro će se preseliti u novi Kineski tržni centar sa savremenim lokalima", rekao je predsednik opštine.

Bovan je podsetio da kineske kompanije grade velike infrastrukturne projekte u Srbiji i da mnoge od njih imaju sedište na Novom Beogradu, te da će izgradnja EKSPO centra u Surčinu biti dodatni potencijal za razvoj naše i kineske privrede.

Gradonačelnik Sju Šuhaji je istakao da je Grad Dženđijang deo najbogatije provincije u Kini.

Grad zvanično ima 2,6 miliona stanovnika, ali taj broj sigurno seže i do 3,3 milona stanovnika, rekao je gradonačelnik Sju Šuhaji.

"Trgovinska razmena sa Republikom Srbijom je u stalnom porastu, a veliki potencijal vidimo u domenu obrazovanja, kulture, turizma i medicine. Preduzeće 'Yuwell Group' koja posluje u našem gradu, jedna je o najvećih proizvođača medicinske opreme na svetu", istako je gradonačelnik Sju Šuhaji.

Sastanku je prisustvovala i delegacija Gradske opštine Stari grad, koja takođe neguje bratske odnose sa kineskim gradovima, a koju su činili predsednik te opštine Radoslav Marjanović i predsednik Skupštine opštine Stari grad Dušan Petrić.

Prijem je upriličen u Hotelu "Hajat".