26. april 2024 09:29

Nikola Prica: Za Beogradski maraton obezbeđeno 110 volontera Crvenog krsta i tri poljske bolnice

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nikola Prica: Za Beogradski maraton obezbeđeno 110 volontera Crvenog krsta i tri poljske bolnice

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Crveni krst Beograd obezbeđuje 37. Beogradski maraton sa 110 volontera koji će biti duž trase kojom učesnici trče, a biće postavljene tri poljske bolnice - na Terazijama, Trgu Republike i sa novobeogradske strane, na Ušću.

Sekretar Crvenog krsta Beograd Nikola Prica izjavio je za Tanjug da je koncept i postavka sanitetskog obezbeđivanja ovakvih javnih manifestacija dovedena do nivoa koji ne samo da prati sportske manifestacije u svetu, već po mnogim stvarima izlazi i korak dalje, čime se Beograd ucrtava na mapu sportskih manifestacija sa gotovo besprekornom koordinacijom timova koji su tu da učesnicima i posmatračima pruže prvu pomoć.

"Ove godine jedna od pozicija naših timova, kao i prethodnih godina nalazi se u okviru zone cilja, pa će tako timovi volontera biti zaduženi za prolazak i maratonaca i polumaratonaca kroz zasebne koloseke, a kako bi se nakon trijaže onih kojima je ukazana pomoć pružilo dodatno vreme za oporavak, Crveni krst Beograd će postaviti poljsku bolnicu „Terazije“ gde će naši volonterski timovi imati prilike da onima koji zatraže pomoć posvete više vremena i uz lekare koji su deo tima svake bolnice se na toj lokaciji može definitivno uraditi procena o potrebi da se lice transportuje u neki od medicinskih centara", rekao je Prica.

Prema njegovim rečima, druga poljska bolnica biće postavljena na lokaciji Trg Republike, jer se dešavalo da se takmičari, nakon prolaska kroz cilj, osećaju loše i zatraže pomoć, pa je ta poljska bolnica još jedan oslonac u cilju zbrinjavanja i opservacije svih koji su nakon sportske euforije osetili neki od problema i kojima je prva pomoć neophodna.

Naveo je da je treća poljska bolnica koju Crveni krst Beograd podiže za potrebe Beogradskog maratona poljska bolnica Ušće koja je takođe na raspolaganju za sve one koji bi u slučaju ukazivanja pomoći imali potrebu za dužim oporavkom ili eventualnim transportom ka nekom od nadležnih medicinskih centara.

"Pored ovih većih punktova i poljskih bolnica, važno je napomenuti da Crveni krst Beograd duž trase pokriva sa 54 volontera koji su raspoređeni na trotinetima i čija mobilnost i radijus kretanja je daleko veći, pa je pristup i zbrinjavanje osobe moguć za kratko vreme", naveo je Prica.