14. januar 2024 11:59

Er Srbija prošle godine realizovala 45.000 letova, 44 odsto više nego 2022. godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Er Srbija prošle godine realizovala 45.000 letova, 44 odsto više nego 2022. godine

Foto: ER SRBIJA

BEOGRAD - Er Srbija je prošle godine, kada je obeležila prvu deceniju poslovanja pod današnjim imenom, ostvarila rekordne rezultate i prevezla 4,19 miliona putnika, što je treći najbolji rezultat u istoriji dugoj skoro 97 godina, saopštila je ova kompanija.

Sa tri međunarodna aerodroma u Srbiji - beogradskog, niškog i kraljevačkog, Er Srbija je realizovala više od 45.000 letova, 44 odsto više nego 2022. godine, letela je na 87 ruta do 34 zemlje u Evropi, Severnoj Americi, Aziji i Africi, a uspostavljeni su direktni letovi ka 23 nove destinacije.

Od 17. maja, nakon više od 30 godina pauze, nacionalna avio-kompanija je ponovo počela da leti do Čikaga i u prvih šest meseci između Beograda i Čikaga letelo je više od 25.000 putnika.

Generalni direktor Er Srbije Jirži Marek istakao je da se, pored ostvarenih uspeha, kompanija lane suočila i sa brojnim spoljnim izazovima, kao što su usporen lanac snabdevanja i nedostatak rezervnih delova na globalnom tržištu, nedostatak ljudstva i mehanizacije na pojedinim aerodromima, štrajkovi aerodromskih službi širom sveta i nepovoljne vremenske prilike.

"Na temelju iskustava stečenih tokom 2023. godine idemo napred. U 2024. godini potrudićemo se da se adekvatno suočimo sa izazovima, da bismo putnicima pružili bolje korisničko iskustvo nego što je to bilo u prethodnoj godini“, rekao je on.

Er Srbija je lane potpisala dva nova kod-šer ugovora, sa Katar ervejzom i kompanijom Džetblu, kojima su putnicima omogućena jednostavnija putovanja na mnogim destinacijama, a obnovljene su i proširene kod-šer i međukompanijske saradnje i sa avio-kompanijama Turkiš erlajns, Ameriken erlajns i Er Čajna.

Kompanija je sprovela dva velika konkursa za članove kabinske posade, u decembru je realizovan i konkurs za nove članove letačke posade, a u cilju pružanja bolje usluge za korisnike, pored postojećeg kontakt centra u Beogradu, Er Srbija je otvorila i dodatne kapacitete u Nišu.

Krajem 2023. godine srpska nacionalna avio-kompanija potpisala je memorandum o razumevanju sa kompanijom „Menzies Aviation“, vodećim globalnim partnerom za usluge zemaljskog opsluživanja, u nameri da pokrenu zajedničko ulaganje, ali i kao podršku ambicioznim planovima daljeg rasta Er Srbije.

U okviru te saradnje „Menzies“ će pružati usluge zemaljskog opsluživanja putnicima Er Srbije na Aerodromu Nikola Tesla Beograd od februara ove godine.

Prema sporazumu koji su potpisale Er Srbija i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Er Srbija će u naredne četiri godine obavljati avio-prevoz na 10 linija od javnog značaja sa dva aerodroma u Srbiji i to Morava kod Kraljeva i Konstantin Veliki u Nišu.

Iz Kraljeva će Er Srbija tokom cele godine leteti za Istanbul, tokom letnje sezone za Solun i Tivat, dok će iz Niša saobraćati do Frankfurta, Ljubljane, Kelna, Istanbula, Beograda i Atine, a tokom letnje sezone i do Tivta.