3. april 2024 16:48

PKS: Na Međunarodnom sajmu privrede u Banjaluci 12 kompanija iz Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

PKS: Na Međunarodnom sajmu privrede u Banjaluci 12 kompanija iz Srbije

Foto: PKS

BANJALUKA  - Na prvom Međunarodnom sajmu privrede "Banja Luka EXPO 2024" koji se održava od danas do 5. aprila u Banjaluci svoje proizvode predstavlja 12 kompanija iz Srbije, objavila je danas Privredna komora Srbije (PKS) i navela da je Srbija zemlja partner sajma ove godine.

Tatjana Beuka iz Centra za regionalnu saradnju PKS je istakla da je tržište Bosne i Hercegovine (BiH) vodeće izvozno tržište za domaću privredu, uz obim razmene koja je u 2023. godini dostigla vrednost od oko tri milijarde evra uz suficit srpske privrede veći od 950 miliona evra.

Dodala je da od ukupnog izvoza robe iz BiH u Srbiju, učešće izvoza iz entiteta Republike Srpske iznosi oko 25 odsto, dok je od ukupnog uvoza robe iz Srbije u BiH, oko 55 odsto robe plasirano u Republiku Srpsku.

Beuka je istakla da je nastup na sajmu u Banjaluci dobra prilika da domaći izlagači predstave svoje proizvode i plasiraju ih na tržište Bosne i Hercegovine, ali i treća tržišta, kao i da učvrste postojeće i steknu nove poslovne kontakte.

Sajam u Banjaluci najveći je sajam u Bosni i Hercegovini, održava se u kompleksu Univerizetskog centra-Kampus, opšteg je profila i na njemu se predstavljaju izlagači iz raznih oblasti privrede, građevinarstva, metalne i elektro industrije, elektronike, IT sektora, drvne industrije, aparata i mašina, tehnike, robotike, nekretnina, arhitekture i projektovanja, finansijskog sektora i usluga.