11. april 2024 19:02

MOL otvorio najveće postrojenje za proizvodnju "zelenog" vodonika u regionu

Izvor: TANJUG

podeli vest

MOL otvorio najveće postrojenje za proizvodnju "zelenog" vodonika u regionu

Foto: Shutterstock.com/Northfoto, ilustracija

BUDIMPEŠTA - Grupa MOL instalirala je pogon za proizvodnju "zelenog" vodonika u mestu Sažalobata u Mađarskoj, koji je sa kapacitetom od 10 megavata najveći u centralnoj i istočnoj Evropi, saopštila je danas ta kompanija.

Kako se navodi u saopštenju, investicija vredna 22 miliona evra, činiće proizvodnju goriva efikasnijom, a nova fabrika smanjiće emisiju ugljen -dioksida u rafineriji "Dunav" u Sažalobati za 25.000 tona.

MOL ističe da će moći da proizvodi 1.600 tona čistog ugljen-neutralnog vodonika godišnje, što otvara novo poglavlje kompanije u upravljanju vodonikom i dodaje da će nova tehnologija postepeno zameniti proizvodni proces zasnovan na prirodnom gasu, čija upotreba trenutno čini šestinu ukupnih emisija ugljen - dioksida grupe.

Fabrika će početi proizvodnju u drugoj polovini ove godine.

MOL će koristiti "zeleni" vodonik prvenstveno u sopstvenim pogonima za proizvodnju goriva, a oprema za elektrolizu "Plug Power" koristi električnu energiju iz obnovljivih izvora za razlaganje vode na vodonik i kiseonik.

Nova fabrika proizvodiće osam do devet tona čistog kiseonika po toni vodonika.

"Koristeći ovu tehnologiju, u mogućnosti smo da postignemo smanjenje emisija, koje je ekvivalentno uklanjanju oko 5.500 automobila sa puta preko noći", rekao je izvršni direktor MOL Grupe Jožef Molnar.

Nakon Sažalombate, kompanija planira da otvori pogone za proizvodnju vodonika u Rijeci (Hrvatska) i Bratislavi (Slovačka).