25. maj 2023 12:57

DDOR: Nove tehnologije za unapređenje zaštite poljoprivredne proizvodnje

Izvor: TANJUG

podeli vest

DDOR: Nove tehnologije za unapređenje zaštite poljoprivredne proizvodnje

Foto: TANJUG/RADIVOJ HADŽIĆ

NOVI SAD - Kompanija DDOR predstavila se na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu i konferencijom „Primena novih tehnologija u službi zaštite poljoprivredne proizvodnje i imovine klijenata“, u okviru koje su poljoprivrednici mogli da se upoznaju sa novim trendovima kada je reč o zaštiti njihove proizvodnje, imovine i gazdinstva, a naglašeni su i potencijalni rizici po imovinu uopšte, navodi se u saopštenju.

Stručnjaci iz DDOR osiguranja, Italijanske agencije za spoljnu trgovinu i kompanije Leithà koja takođe pripada Unipol grupi, predstavili su rešenja za poljoprivrednu proizvodnju i nove sisteme za zaštitu od štetnih događaja.

 

Kako ističe predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja Frančesko Maši, klimatske promene koštale su Evropsku uniju 145 milijardi evra u prethodnoj deceniji, a ekonomske štete od ekstremnih klimatskih događaja od 1980. do 2020. su procenjene na skoro 500 milijardi evra.

Prema nedavnom izveštaju, klimatske promene bi mogle koštati Nemačku do 900 milijardi evra do 2050, a Zapadni Balkan je među najviše pogođenim regionima u Evropi, dodaje se u saopštenju.

„Kako se očekuje da se ovaj trend nastavi, važno je staviti akcenat na klimatske promene jer predstavljaju rizik koji ima ogroman uticaj na ekstremne vremenske prilike i prirodne katastrofe", dodao je Maši.

Prema njegovim rečima, s obzirom na to da su tradicionalne analize zastarele, neophodno je razviti sofisticiranije prediktivne modele za bolja predviđanja određenih rizika i trendova.

Kako je naveo, kompanije Leithà, koja je takođe deo Unipol grupe, igra važnu ulogu u razvoju inovativnih tehnoloških rešenja, aplikacija i komponenti zasnovanih na podacima.

"Njihova prisutnost danas ima veliki značaj za nas, a verujem da je predstavljanje njihovih rešenja pružilo uvid u revolucionarne inicijative koje su razvili, zarad korisnika, zajednice i svih relevantnih aktera“, rekao je Maši.

Generalni direktor Italijanske agencije za spoljnu trgovinu Antonio Venstreska rekao je da je Novi Sad, ključno mesto gde se razgovara o ovim važnim temama iz oblasti poljoprivrede.

„Postoji intenzivna razmena znanja, iskustva i detalja o postojećim sistemima rada, a Italijanska agencija za spoljnu trgovinu, zajedno sa DDOR-om, predstavljaju centar ove sajamske manifestacije. Naša saradnja je od izuzetnog značaja, jer je poljoprivreda strateški sektor u svakoj zemlji, a naročito u razmeni između Italije i Srbije, te je osiguranje jedan od važnih faktora, sa ciljem povećanja produktivnosti i na tom planu moramo sarađivati“, istakao je Ventreska.

Kada je reč o prevenciji šteta, DDOR osiguranje je u saradnji sa BioSens institutom razvilo mobilnu aplikaciju DDOR TERRA, koja omogućava poljoprivrednicima da brzo prijave štetu nakon nepoželjnih događaja na svojim njivama i voćnjacima.

„Novim tehnologijama možemo bolje proceniti rizike i prilagoditi cenu osiguranja poljoprivrednicima. Takođe, u cilju ubrzanja i olakšavanja procesa, DDOR TERRA omogućava osiguranicima da sami prijave štetu putem fotografija, što smanjuje broj terenskih poseta procenitelja i omogućava bolju kontrolu nad procesom procene šteta“, rekao je direktor sektora poljoprivrede u DDOR osiguranju Lazar Bogdanović.

Izvršni direktor kompanije Leithà Renzo Đovani Avesani naglasio je važnost inovacije u osnovnim procesima Unipol grupe.

"Naša vizija je da, koristeći agilne metodologije, razvijemo napredne aplikacije koje efikasno koriste obilje podataka. Istovremeno, fokusiramo se na optimizaciju formiranja cena, efikasno upravljanje štetama, pouzdanu procenu rizika, pristupačnost usluga kroz digitalne kanale i precizno praćenje vremenskih prilika", rekao je Avesani i dodao da je uveren da će te inicijative pružiti izuzetno povoljan odnos ulaganja i ekonomskih rezultata za sve koji su uključeni u ove procese.

Saradnja sa BioSense institutom i razvoj aplikacije DDOR TERRA u Srbiji, kao i aktivnosti kompanije Leithà u Italiji, predstavljaju konkretne primere kako tehnologija može poboljšati efikasnost, održivost i otpornost poljoprivredne proizvodnje, zaključuje se u saopštenju.