25. maj 2023 18:34

Vesić: Obezbedićemo brži protok na granici sa Mađarskom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vesić: Obezbedićemo brži protok na granici sa Mađarskom

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas u parlamentu da su u planu zajednički projekti proširenja ili izgradnje novih graničnih prelaza između Srbije i Mađarske.

Prema njegovim rečima, u narednim godinama će biti tri granična prelaza iste frekvencije gotova, što će ubrzati prelazak granice i putnicima i kamionima.

Poslanik SVM-a Žombor Ujvari upitao je Vesića da li postoji mogućnost da nadležno ministarstvo u narednom periodu započne izradu planova i implementacije projekta u vezi sa proširenjem manjeg prelaza Horgoš 2 - Reske, kako bi tuda mogli da prelaze i autobusi na redovnim linijama između dve zemlje, što bi olakšalo život lokalno stanovništvu.

Vesić je odgovorio da je to bila jedna od tema njegovog nedavnog sastanka u Budimpešti, sa mađrskim ministrom Janošem Lazarom, ali i ukazao da na prelazu Horgoš 2 - Reske, postoji fizički problem koji za sada onemogućava prolazak autobusa, a to je nedovoljna visina nadstrešnice, koja iznosi oko 3,2 metara.

Uz to, postoji ograničenje iz ugovora Srbije i Mađarske, koji tako nešto ne predviđa.

Vesić je izneo i podataka da je zabeležen povećani promet teških kamiona na prelazima, i to na Horgošu za 10 odsto, a na prelazu Kelebija - Tompa za čak 40 odsto.

"To govori da je sve bolja saradnja Srbije i Mađarske, da je put kroz naše dve zemlje sve opterećeniji i da postoji potreba za proširenejm postojećih i izgradnju i otvaranje novih prelaza", saglasio se Vesić.

Podsetio je da uskoro sledi izgradnja brze saobraćajnice između Bačkog brega, Nakova i Srpske Crnje, te naveo da će puštanje u saobraćaj te drumske veze, značiti da će deo saobraćaja, iz Srbije i Rumunije, biti preusmeren ka prelazu Bački breg.

Naveo je da se već sa mađarskom stranom razgovara o uspostavljanju integrisanog prelaza na Bačkom bregu, kako bi se rasteretio Horgoš, koji je uz Batrovce i Tabanovce, najfrekventniji granični prelaz.

"Mađarska strana radi infrastrukturu, da pojačan saobraćaj može da bude prihvaćen sa njihove strane. Počinju da rade most na Dunavu kod Mohača. I, kada budemo imali novu brzu saobraćajnicu, imaćemo i integrsani prelaz na Bačkom bregu", naveo je Vesić.

Preneo je da mađarski partneri planiraju da gradne novi prelaz Kelebija, malo dalje od dosadašnjeg prelaza, ka kojem će voditi jedno odvajanje Ipsilon kraka sa srpske strane. Tako će jedan granični prelaz na Kelebiji biti namenjen samo za putnički, a drugi za teretni saobraćaj.

"Kada se sve to bude završilo, imaćemo pet poptuno ravnopravnih prelaza, u smislu broja putnika", naglasio je Vesić.

Naveo je i da je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto predložio da se na prelazu Horgoš - Reske izgradi integrisani prelaz, što će, kaže, srpska strana prihvatiti.

Naveo je i da će integrisani prelazi biti i na granici sa Severnom Makedonijom, na Tabanovcima, sa Crnom Gorom u Bijelom polju, kao i na granici sa BiH, na mostu preko Save, po završetku deonice Kuzmin - Sremska Rača.

Vesić je dodao da će prolazak granice za kamione ubrzati uvođenje e-tovarnog lista, navodeći da je Srbija sa Transportnom zajednicom ušla u taj projekat. To znači da će svaki kamion imati e-tovarni list, i prelaziće granicu bez pregleda, samo uz skeniranje bar koda.

"Niko nije zadovoljan čekanjem kamiona, prevoznici najviše", rekao je Vesić i dodao da je Mađarska izašla u susret Srbiji i bez problema udvostručila broj dozvola za naše kamione.

"Radiće se na širenju nadstrešnice na Horgošu 2, jer je naša želja da građani sa obe strane granice funkcionišu kao da granice nema. Dobro sarađujemo i svi ovi projekti treba da omoguće lakši život ljudi. Sa Vladom Mađarske nemamo otvorenih pitanja i srećni smo zbog toga. Sve probleme rešavamo u duhu dobrosusedstva, na dobrobit građana", rekao je Vesić.

Dodao je i da se, u susret letnjoj sezoni, sa Telekomom dogovara mogućnost da putnike koji uđu u zemlju besplatna aplikacija upozorava gde imaju odmorišta, gde mogu da natoče gorivo, a sve kako bi se smanjio broj nesreća i stradalih u saobraćaju. Za kamione su predviđeni posebni leci i upozorenja.

"Nadamo se rezultatu i to je važan zadatak u budućnosti", rekao je Vesić u Skuštini Srbije.