25. maj 2023 18:49

Siniša Mali: Penzije u Srbiji su danas sigurne

Izvor: TANJUG

podeli vest

Siniša Mali: Penzije u Srbiji su danas sigurne

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Skupštini Srbije da će država nastaviti da se bori za penzionere i poručio da su penzije u Srbiji danas sigurne.

“Na računu budžeta 2012.godine bilo je samo osam milijardi dinara, a samo za penzije u julu je trebalo izdvojiti 40 milijardi dinara", rekao je Mali i dodao da je tadašnja vlast ostavila državu pred bankrotom.

Kako je rekao, tada nije bilo novca ni za penzije.

Ministar je rekao i da je u ovom trenutku u Srbiji rekordno niska nezaposlenost i nikada veća zaposlenost, uprkos krizi koja je, kaže, pogodila ceo svet.

"Jedna velika Nemačka je formalno ušla u recesiju, dva uzastopna kvartala je imala negativan rast BDP-a. Mi smo prošle godine rasli. Naš BDP je rastao, došli smo prvi put u istoriji na nivo preko 60 milijardi evra. Podsećanja radi, 2012. godine naš BDP je bio 33,4 milijarde”, rekao je Mali.

Objasnio je da je veća zaposlenost dovela do većih plaćanja u budžet kroz doprinose i poreze, dodajući da je na zdrav način očuvana ekonomija i obezbeđeno je podizanje životnog standarda.

Mali je ponovio da je najvažniji stub ekonomske politike, osim podrške mladima i ekonomskom razvoju, dalji rast životnog standarda građana Srbije.

"Prevashodno mislim i na povećanje plata, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru i naravno na povećanje penzija i na sve što je neophodno uraditi kako bi kvalitet života građana bio bolji”, istakao je Mali.

Ministar je podsetio da je država u velikoj krizi tokom pandemije uspela da kroz pomoć od devet milijardi evra sačuva radna mesta i da se kroz projekat Srbija 2020/2025. nastavi izgradnja puteva i otvaranje fabrika.

“Sve je to bila osnova da naši makrokonomski pokazatelji budu takvi da u budžetu ima dovoljno mesta I za podizanje plata I penzija. I to je veoma važno. Uspeli smo da sačuvamo makroekonomsku stabilnost”, rekao je Mali.

Ukazao je da je ove godine zabeleženo rekordno povećanje penzija od 20 odsto, daleko iznad nivoa inflacije sa ciljem da se sačuva životni standard penzionera.

"Kada su ogrev i ostala pomoć u pitanju, mi to radimo svake godine sa lokalnim samoupravama, pomažemo, ne samo penzionerima, već svima kojima je podrška potrebna", rekao je Mali.