29. maj 2023 13:45

Rade Basta i Pjer Košar razgovarali o unapređenju saradnje i projektima javno-privatnog partnerstva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rade Basta i Pjer Košar razgovarali o unapređenju saradnje i projektima javno-privatnog partnerstva

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO PRIVREDE/ ZORAN VUJASINOVIĆ

BEOGRAD - Ministar privrede Rade Basta i francuski ambasador u Srbiji Pjer Košar, razgovarali su danas u Beogradu o unapređenju privredne saradnje i projektima javno - privatnog partnerstva.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva privrede, Basta je na sastanku kazao da su bilateralni odnosi između Srbije i Francuske tradicionalno bliski i prijateljski i beleže stalni napredak.

 

Basta je naglasio da su najveći potencijali za saradnju u oblastima energetike, poljoprivrede i saobraćaja, navodeći da bi sastanak sa ambasadorom Francuske trebao da bude inicijalna kapisla za razmatranje novih investicionih mogućnosti, kako bi se sveukupna saradnja podigla na još veći nivo.

Ministar privrede je naveo i podatak da u Srbiji posluje više od 100 francuskih kompanija koje zapošljavaju veliki broj radnika.

"Moj fokus je privreda i boljitak za građane Srbije, a s tim u vezi i vladavina prava, borba protiv nasilja i korupcije. Želim da istaknem i da je pitanje energetske diverzifikacije suštinsko pitanje za privredni napredak Srbije. Interesi Srbije su mi na prvom mestu", kazao je Basta i dodao da članstvo Srbije u Evropskoj uniji (EU) nema alternativu.

Prema njegovim rečima, izgradnja postrojenja za preradu komunalnog otpada i proizvodnju električne energije, kao i projekat izgradnje metroa u Beogradu dodatno će učvrstiti prijateljske odnose dve zemlje.

U saopštenju se dodaje da je ambasador Francuske na sastanku kazao da bi uspeh ovih investicija mogao da podstakne druga francuska preduzeća da se angažuju u Srbiji, posebno u oblasti zaštite životne sredine i prerade otpadnih voda.