20. jul 2023 17:15

Potpisan ugovor o razvoju infrastrukture u Bujanovcu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Potpisan ugovor o razvoju infrastrukture u Bujanovcu

Foto: TANJUG/Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj/ Miloš Perić

BEOGRAD - Ministar zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek i predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi potpisali su danas Ugovor o sufinansiranju projekta asfaltiranja ulica na 11 deonica u naselju Morava 76 i Novom naselju u Bujanovcu, saopštio je kabinet ministra.

Ugovor predstavlja sistemsko ulaganje u razvoj komunalne i socijalne infrastrukture u naseljima u kojima žive stanovnici pretežno romske populacije, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, stanovništvu ova dva naselja biće omogućen lakši pristup centru grada i vitalnim institucijama.

Ministar Đerlek ocenio je da je cilj projekta, za koji je namenjeno 8,3 miliona dinara, unapređenje položaja Roma, pitanje kojem Vlada Srbije pridaje izuzetnu važnost.

Vlada Srbije je, kako je naveo ministar, donela više strateških dokumenata koji doprinose jačanju svesti na nacionalnom nivou i realizaciji važnih aktivnosti u oblasti obrazovanja, zdravstva i sveukupnog unapređenja položaja Roma, što je pokazatelj brige države o nacionalnim manjinama u našoj zemlji.

Realizacija projekta, prema njegovim rečima, doprineće poboljšanju životnog standarda, smanjenju siromaštva i očuvanju životne sredine, kao i održivom ekonomskom i ravnomernom lokalnom razvoju.

Imajući u vidu da je Bujanovac administrativni, ekonomski, zdravstveni, obrazovni i kulturni centar ovog dela Srbije i jedna od vodećih opština na jugu zemlje, ministar Đerlek je istakao da je razvoj infrastrukture prepoznat kao strateški cilj koji bi u perspektivi sprečio dalje zaostajanje ove opštine u ekonomskom razvoju.

Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi rekao je da očekuje da je ovo jedan od mnogih projekata koji će, zajednički sa Kabinetom za ravnomerni regionalni razvoj i Vladom Srbije, biti realizovan i od kojih će koristi imati svi građani opštine.