13. septembar 2023 13:10

UPS: Turističkom sektoru potrebna je kvalitetnija saradnja sa obrazovanjem

Izvor: TANJUG

podeli vest

UPS: Turističkom sektoru potrebna je kvalitetnija saradnja sa obrazovanjem

Foto: Unija poslodavaca Srbije

BEOGRAD - Sektor turizma u Srbiji doživeo je veliki rast u poslednjih 10 godina, ali saradnja turističke privrede i obrazovnog sistema nije pratila taj razvoj pa je nastao veliki jaz između potreba poslodavaca u turizmu i veština koje postoje na tržištu radne snage, saopštila je Unija poslodavaca Srbije (UPS).

Kako se navodi, na održanoj Radionici o potrebnim veštinama u sektoru turizma identifikovane su ključne prepreke i barijere za razvoj turističkog sektora i te informacije će biti upotrebljene za pokretanje formalnih inicijativa ka kreatorima zakona, ekonomske politike Srbije i svih drugih segmenata koji čine okvir za poslovanje u hotelijerstvu i turizmu.

"Turistički sektor u Srbiji pokazuje veliki potencijal rasta, ali za to su nam potrebni i odgovarajući kadrovi. U trenutnom stanju obrazovni sistem je takav da ne stvara kadrove prema potrebama privrede, već prema trenutnoj strukturi profesorskog kadra", kazao je predsednik UPS Miloš Nenezić.

On je podsetio da UPS godinama ukazuje na ovaj problem i da je pokrenula zvaničnu inicijativu za reformu obrazovnog sistema.

Pomoćnik ministra turizma i omladine Nemanja Radović, kako je saopšteno, kazao je da će se u perspektivi u turizmu, ali i u drugim sektorima napraviti kvalitetne kadrovi koji će omogućiti da se svaka industrija razvija.

"To je ono što je zajednički cilj svima, kao i zadržavanje kvalitetnih kadrova u Srbiji. Ministarstvo turizma kroz kreditne linije podržava razvijanje samozapošljavanja u Srbiji, kao i vraćanje ljudi kroz seoski turizam što će omogućiti ostanak kvalitetnog turističkog kadra u zemlji", kazao je Radović.

Prema rečima specijaliste za aktivnosti poslodavaca u Međunarodnoj organizaciji rada Julije Drumee za razvoj ljudskih resursa u hotelskoj industriji izuzetno je važno da se formira jasna strategija, a ona će nastati na osnovu kvalitetnih informacija koje su prikupljene na radionici.

Da su nove veštine i znanja potrebni i seoskom turizmu potvrdio je i Nenad Dobrodolac iz Brzeća, navodeći da lepa priroda i ljubaznost više nisu dovoljni, jer gosti sada imaju nove i drugačije prohteve.

"Nama je sada potreban obrazovni sistem koji formira kadrove da odmah rade u turizmu, bez dodatnih obuka na račun zaposlenog ili poslodavca", kazao je on.

Radionicu o potrebnim veštinama u sektoru turizma, organizovali su UPS i Međunarodna organizacija rada.

Kako se navodi u saopštenju, na radionici su učestvovali predstavnici ministarstva turizma i omladine i za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za dualno obrazovanje, Saveta za stručno obrzovanje i obrazovanje odraslih, Agencije za kvalifikacije, Nacionalne službe za zapošljavanje, Republičkog zavoda za statistiku, obrazovnih institucija iz oblasti turizma i hotelijerstva, kao i poslodavci iz oblasti turizma i hotelijerstva kao i predstavnici sindikata.