26. decembar 2023 15:10

Mali: Nakon rebalansa moguće novo povećanje plata i penzija već polovinom 2024.

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mali: Nakon rebalansa moguće novo povećanje plata i penzija već polovinom 2024.

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas Tanjugu da bi, pored najavljenog povećanja plata i penzija od 1. januara, moglo da dođe do još jednog povećanja polovinom 2024. godine, koje bi usledilo nakon rebalansa budžeta.

"Potpuno smo sačuvali makroekonomsku stabilnost. Ukoliko se nastavi dalji  rast, na način da imamo veće prihode i i dalje da kontrolišemo rashode, i ukoliko  situacija u svetu bude povoljna, nema razloga da mi već sa novim rebalansom budžeta nakon formiranja nove vlade ne idemo i sa povećanjem penzija i povećanjem plata", rekao je Mali.

Istakao je da će tako dodatno biti osnažen životni standard građana Srbije.

"Nama je projekcija inflacije naredne godine oko 3,5 do četiri odsto. Sa povećanjima koja sam sada naveo, rastom od 10 odsto plata i 14,8 odsto penzija, kao i 17,8 odsto rasta minimalne zarade - to je daleko iznad pomenutog nivoa inflacije. Dakle, u realnom iznosu raste životni standard. Ako bude mogućnosti, a svaki trenutak koristimo kada imamo prostora da povećamo ili plate ili penzije, to ćemo raditi i polovinom naredne godine", naglasio je Mali.

Ministar je naveo da će povećanje minimalne zarade procentualno biti najveće u istoriji do sada od 17,8 odsto. 

"Minimalna zarada će od 1. januara biti veća od 400 evra, tačnije 47.154 dinara. Poređenja radi, pre samo 11, 12 godina bila je 15.700 dinara. Prosečna penzija nam ide na 390 evra s ovim povećanjem", rekao je Mali za Tanjug.

Naglasio je da će već u decembru ove godine prosečna zarada u Srbiji biti oko 830, 840 evra.

Mali je rekao da je dobro što nam ekonomija raste i dodao da će rast BDP u 2023. iznositi 2,5 ili 2,6 odsto.