25. januar 2024 13:31

U PKS održana konferencija "Informaciona bezbednost"

Izvor: TANJUG

podeli vest

U PKS održana konferencija "Informaciona bezbednost"

Foto: TANJUG/TANJUG VIDEO

BEOGRAD - Udruženje za elektronske komunikacije i informaciono društvo Privredne komore Srbije (UEKID PKS) organizovalo je danas u PKS konferenciju "Informaciona bezbednost" u cilju podizanja svesti kompanija, ali i pojedinaca o rizicima koje donosi novo doba jer se poslovanje sve više prebacuje u virtuelni svet. 

Kako je  kazala savetnik predsednika PKS i sekretar UEKID PKS Jelena Jovanović, današnja konferencija je prva u nizu koje se planiraju da budu održane u Subotici, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu do kraja godine. 

"Poslovi se danas sve više prebacuju u virtuelnu stranu, pa se tako dešavaju i sve veće prevare i napadi na infrastrukturu. Zato organizujemo ovaj skup kako bi sa našim partnerima pokušali da kompanije iz tradicionalnih industrija uvedemo u ovaj svet", rekla je ona. 

Jovanovićeva je navela da kada je reč o sajber bezbednosti u privredi, posebnu pažnju treba da obrate sektori energetike i zdravstva, zatim logistika, mobilni operateri i prehrambeni sektor, odnosno sve one delatnosti koje kritično utiču i omogućavaju nam da kao pojedinci i kao kompanije živimo i radimo normalno. 

"To je izuzetno važno jer su te kompanije uglavnom prenele deo svog poslovanja u virtuelni svet i uspostavile su nove procedure rada. Zato je sada potrebno uspostaviti i nove procedure bezbednosti među kojima su donošenje posebnih akata u okviru kompanija koji se tiču informacione bezbednosti", rekla je ona. 

Direktor Mreže za sajber bezbednost Nebojša Jokić podsetio je da je oblast informacione bezbednosti u Srbiji regulisana Zakonom o informacionoj bezbednosti koji je usvojen u januaru 2016. godine. 

"Zakonski okvir podrazumeva i podzakonska akta ovog zakona, pa tako imamo i nekoliko uredbi, a  postoje i pravilnici vezani za ovaj zakon. Takođe, pravni okvir čini i strategija razvoja informacionog društva i informacione bezbednosti za period od 2021. do 2026. godine", rekao je on. 

Jokić je naglasio da je za Srbiju bitno to što sledi praksu EU, kao i to što je Zakon o informacionoj bezbednosti  u skladu sa nizom evropskih  direktiva. 

"Mi smo prošle godine formirali u Srbiji radnu grupu koja je imala zadatak da uskladi zakonsku regulativu u Srbiji sa nizom direktiva usvojenih u decembru 2022. Zbog kratkog vremena da se sprovedu sve procedure, ovaj nacrt zakona koji je bio u skupštinskoj proceduri nije stigao da bude usvojen pre ovih izbora, tako da nam ostaje nakon formiranja vlade da nastavimo taj proces", rekao je on. 

Jokić je dodao i da zemlje EU imaju rok do 17. oktobra 2024. da u svoje zakone implementiraju određene direktive i da se nada da će i Srbija biti na sličnom putu. 

Učesnici današnje konferencije poručili su kompanijama da moraju biti svesni  sajber rizika i da za pomoć uvek treba da se obrate epspertima koji su za to specijalizovani  kako bi na adekvatan način zaštitili svoje digitalne podatke i reputaciju kompanije
Na skupu je naglašeno i da je veoma važno da se o sajber bezbednosti edukuju i zaposleni jer oni često rukuju osetljivim podacima, uključujući informacije o klijentima i poslovnim tajnama.

Rečeno je i da sajber napadi mogu dovesti i do značajnih finansijskih gubitaka i da troškovi oporavka od incidenata, gubitak prihoda i kazne zbog nepoštovanja mogu biti značajni.