26. januar 2024 12:38

Đedović Handanović: Hakerski napad na EPS nije ugrozio proizvodnju struje ni bezbedonosne podatke

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đedović Handanović: Hakerski napad na EPS nije ugrozio proizvodnju struje ni bezbedonosne podatke

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da hakerski napad na Elektroprivredu Srbije (EPS) nije ugrozio proizvodnju struje u Srbiji, kao ni bezbedonosne podatke i da je taj napad više bio administrativne prirode.

Ona je novinarima u Vladi Srbije nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju između Srbije i kineskih kompanija Šangaj Fengling (Shanghai Fengling Renewables Co. Ltd.) i Ziđin Koper (Serbia Zijin Copper doo Bor) u kojem je suvlasnik Srbija, o ulaganju u OIE, kazala da su decembarski računi za struju zbog tog napada malo kasnili, ali da su svi izdati.

"Računi jesu malo kasnili usled, da kažem, tehničkih izazova proizvedenih iz hakerskog napada, ali je sistem podizan deo po deo. Ono što je najbitnije jeste da ovaj napad nije ugrozio uopšte proizvodnju i on je više bio administrativne prirode, nije ugrozio ni bezbednosne podatke, već je jednostavno ugrozio administrativni deo funkcionisanja i zbog toga je trebalo određeno vreme da se sistem podigne", rekla je ministarka.

Đedović Handanović je na pitanje koji je najgori mogući scenario za EPS i za građane kao posledica ovog hakerskog napada, kazala da ona ne vidi mogući najgori scenario.

Održivo rudarstvo moguće uz poštovanje ekoloških standarda

Održivo rudarstvo u Srbiji je moguće ukoliko se  ispoštuju svi ekološki rudarski standardi, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike.

Ona je novinarima u Vladi Srbije nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju između Srbije i  kineskih kompanija Šangaj Fengling (Shanghai Fengling Renewables Co. Ltd.) i Ziđin Koper (Serbia Zijin Copper doo Bor) u kojem je suvlasnik  Srbija o ulaganju u OIE, kazala da postoji međunarodni rudarski standardi koji se svake godine unapređuju kako  bi omogućili da eksploatacija i korišćenje i ruda i mineralnih sirovina budu održivi. 

"Kada će nova tehnologija ili neke nove druge tehnologije koje će koristiti neke druge sirovine, da postanu dostupne, to niko ne zna u ovom momentu. Bitno je  da mi budemo svesni i da budemo načisto sa time čime raspolažemo i u koju svrhu možemo te sirovine da koristimo, kao i da ih koristimo na održiv način", rekla je ministarka. 

Đedović Handanović je naglasila da korišćenje  sirovina kojima raspolažemo treba da  bude u korist svih, pre svega naših građana i da se  ceo lanac vrednosti uklopi u proizvodnju u našoj zemlji kao što je to ostvareno sa bakrom gde smo otvaranjem topionice prošle godine došli do finalnog proizvoda u eksploataciji sirovina.