8. februar 2024 16:12

Za razvoj ruralnog turizma Vlada Srbije izdvojila bespovratna sredstva u iznosu od 150 miliona dinara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Za razvoj ruralnog turizma Vlada Srbije izdvojila bespovratna sredstva u iznosu od 150 miliona dinara

Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

BEOGRAD - Vlada Republike Srbije usvojila je, na današnjoj sednici, Uredbu o uslovima, načinu dodele i korišćenja sredstava podsticaja za razvoj i unapređenje ruralnog turizma kojom se prvi put za ovu namenu bespovratno dodeljuje 150 miliona dinara.  
Kako se navodi u saopštenju, pravo na dodelu sredstava imaju seoska turistička domaćinstva, salaši i etno kuće evidentirani u informacionom sistemu E-turista za dogradnju, rekonstrukciju i dodatno opremanje postojećih ugostiteljskih objekata za smeštaj. 
Maksimalna visina podsticaja po projektu je 2,9 miliona dinara uz obavezu sopstvenog učešća u iznosu od 10 odsto ukupne vrednosti investicije.

Članovi Vlade usvojili su Uredbu o utvrđivanju Programa podsticanja regionalnog rasta u Republici Srbiji u 2024. godini, koja za cilj ima i jačanje regionalnih institucionalnih kapaciteta, institucionalne infrastrukture za podsticanje tog rasta i razvoja i jačanje kapaciteta za strateško planiranje razvoja na regionalnom i lokalnom nivou. 

Za te namene obezbeđena su sredstva u ukupnom iznosu od 315 miliona dinara.

Kako se navodi, programom su, pored ostalog, utvrđeni ciljevi, mere, način i praćenje realizacije, definisani podnosioci projekata, oblasti, uslovi i način finansiranja, kriterijumi za utvrđivanje predloga za raspodelu sredstava, način i rok podnošenja prijava, potrebna dokumentacija za podnošenje projekata, postupak odabira prijava i izveštavanje. 

Taj dokument usvojen je zbog potrebe da se uspostavi kontinuitet sistemske podrške u podsticanju regionalnog razvoja na celoj teritoriji Srbije, integracija, koordinacija i usklađivanje regulative, institucija i aktivnosti Vlade i jedinica lokalne samouprave u planiranju i sprovođenju politike regionalnog razvoja, kao i planiranje regionalnog razvoja na osnovu razvojnih dokumenata na svim nivoima vlasti, a koji je uspešno započet u 2023. godini.