14. februar 2024 10:46

Vlada Srbije u okviru Programa podsticanja regionalnog rasta izdvojila 315 miliona dinara za 2024. godinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vlada Srbije u okviru Programa podsticanja regionalnog rasta izdvojila 315 miliona dinara za 2024. godinu

Foto: Shutterstock.com/ToskanaINC, ilustracija

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju Programa podsticanja regionalnog rasta u Republici Srbiji u 2024. godini, za šta je opredeljeno 315 miliona dinara.

Sredstva su planirana za realizaciju podrške u sufinansiranju projekata, od kojih 50.000.000 dinara za sufinansiranje izrade razvojnih dokumenata, a 265.000.000 dinara za sufinansiranje infrastrukturnih i razvojnih projekata, navodi se u saopštenju Ministarstva za ravnomerni regionalni razvoj.

Cilj programa je podsticanje regionalnog rasta, ravnomerni regionalni i lokalni razvoj i jačanje regionalnih institucionalnih kapaciteta.

Pravo na korišćenje sredstava za sufinansiranje imaju jedna ili više jedinice lokalnih samouprava (JLS) i akreditovane regionalne razvojne agencije (ARRA) ili samostalno JLS koje zajednički učestvuju u izradi razvojnih dokumenata na nivou JLS i regionalnih oblasti.  

Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek rekao je da će ovo ministarstvo sufinansirati do 80 odsto troškova projekta.

"Ovom prilikom najavljujem javni poziv i pozivam jedinice lokalnih uprava da podnesu prijave sa razvojnim projektima koji će poboljšati uslove života građana i omogućiti rast i razvoj okruga i regiona", rekao je Đerlek.

Ministarstvo navodi da mogu učestvovati projekti od značaja za regionalni rast, projekti koji doprinose privlačenju investicija, unapređenju poslovne infrastrukture, razvoju preduzetništva, projekti koji doprinose stvaranju povoljnih uslova za brži rast i razvoj startap preduzeća, projekti povećanja zaposlenosti, inovativnosti i konkurentnosti.

Takođe, projekti se mogu odnositi na izgradnju i rekonstrukciju komunalne infrastrukture, izgradnju i rekonstrukciju objekata iz oblasti obrazovanja i kulture, socijalne infrastukture i turizma.

Program će, na adekvatan način, omogućiti planiranje i sprovođenje politike regionalnog razvoja, na osnovu razvojnih dokumenata na republičkom, regionalnom i lokalnom nivou.

Iz ministarstva podsećaju da je u 2023. godini opredeljeno 325.100.00 dinara za program regionalnog rasta, a širom Srbije realizovan je ukupno 91 projekat.