4. mart 2024 10:35

Četiri firme iz Novog Pazara i Sjenice počela da koriste obnovljive izvore energije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Četiri firme iz Novog Pazara i Sjenice počela da koriste obnovljive izvore energije

Foto: TANJUG/UNDP

NOVI PAZAR - Četiri preduzeća u Novom Pazaru i Sjenici počela su, zahvaljujući podršci Vlade Japana i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), da koriste obnovljive izvore energije i da ponovo upotrebljavaju otpad za dobijanje novih sirovina i proizvoda.

Uz to, ta preduzeća su pomogla nekoliko ugroženih domaćinstava kako bi se smanjilo energetsko siromaštvo u ovom kraju, a prekvalifikacijom radnika za nova, zelena radna mesta, doprinela su njihovoj većoj zapošljivosti, navodi se u saopštenju UNDP.

Druga sekretarka Ambasade Japana Kaori Igaraši i zamenik stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji Fabricio Andreuci posetili su ove kompanije, kako bi se direktno upoznali sa in veruje da će uspešno sprovođenje ovih projekata dodatno podići svest šire zajednice o važnosti zelene transformacije i dekarbonizacije, a da će se efekti smanjenja emisija CO2 osetiti na duge staze.

Kompanija "Join" iz Novog Pazara, koja proizvodi džins, smanjila je upotrebu fosilnih goriva i zagađenje vazduha ugradnjom solarne elektrane i filtera za prečišćavanje vazduha.

Fabrika konfekcije "Mizan Line", u svom pogonu u Sjenici za proizvodnju energije koristi solarne panele i toplotnu pumpu, čime je smanjila emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Građevinska firma "Iskop" smanjuje zagađenje građevinskim otpadom, reciklažom betonskog otpada u agregat koji se može koristiti kao nova sirovina u građevinskoj industriji, dok JKP "Čistoća" Novi Pazar doprinosi efikasnijem korišćenju prirodnih resursa prikupljanjem otpada od drveta koji pretvara u sečku za grejanje, namenjenu gradskoj čistoći.

"Naša podrška ovim kompanijama je deo širih napora da regionima i zajednicama koje ekonomski zavise od intenzivne upotrebe fosilnih omogućimo adekvatnu podršku u procesu zelene tranzicije, kako niko ne bi bio izostavljen", rekao je Andreuci.

Projekat je realizovan zahvaljujući podršci Vlade Japana u ukupnom iznosu od 450.000 dolara, u okviru projekta "Inovativna i pravedna zelena tranzicija za obezbeđivanje sistemske energetske sigurnosti i smanjenje energetskog siromaštva" i sprovodi ga UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Ministarstvom rudarstva i energetike.