4. mart 2024 16:29

Bragonzi: Inicijativa Otvoreni Balkan postaje sve inkluzivnija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bragonzi: Inicijativa Otvoreni Balkan postaje sve inkluzivnija

Foto: KBF

KOPAONIK - Šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi izjavio je danas, na Kopaonik biznis forumu na panelu "Zapadni Balkan: Regionalna ekonomska saradnja", da inicijativa Otvoreni Balkan postaje sve inkluzivnija jer daje rezultate.

"Kad posmatramo region, mora da dođe do finansijske infuzije da bi se ostvarili svi planovi, ali mora da se promeni i 'vajb' iz prošlosti i da se shvati šta su benefiti koji Plan rasta EU može doneti regionu", rekao je Bragonzi.

On je rekao da se na proces proširenja često gleda kao na obavezu, a ne kao korist i da se zato mora znati šta su benefiti pre članstva.

"I sada se kod inicijative Otvoreni Balkan situacija već promenila. Jasno je da je postojao nedostatak inkluzivnosti, jer nisu sve ekonomije htele da učestvju, ali sada ta inicijativa postaje sve inkluzivnija", naveo je Bragonzi.

On je rekao da su bili veoma važni nedavni sastanci o regionalnoj saradnji u Skoplju i Tirani, jer je napravljen i vremenski plan implementacije.