5. mart 2024 14:10

Mihailo Jovanović: Od danas dostupne elektronske usluge za građane u okviru Otvorenog Balkana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mihailo Jovanović: Od danas dostupne elektronske usluge za građane u okviru Otvorenog Balkana

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Jedinstveno tržište rada Otvorenog Balkana, čije su članice Srbija, Albanija i Severna Makedonija, startovalo je sa radom 1. marta, dok su od danas građanima ovih zemalja dostupne elektronske usluge u okviru ove inicijative na Portalu eUprava.

Ministar za informisanje i telekomunikacije Mihailo Jovanović objasnio je za Tanjug da je danas otvoren i tehnički omogućen slobodan pristup tržištu rada između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Prema njegovim rečima, to znači da državljanin neke od te tri države može da ode u bilo koju od druge dve i da radi pod istim uslovima kao i državljani tih zemalja.

"Tehnički to je omogućeno povezivanjem tri nacionalna portala elektronskih uprava. Potrebno je da građani imaju nalog na portalu elektronske uprave. Vrlo jednostavno mogu da izgenerišu svoj ID broj otvorenog Balkana, a zatim da sa svojim nalogom na nacionalnom portalu odu na portal elektronske uprave neke od druge dve zemlje i tamo da apliciraju za slobodan pristup tržištu rada", rekao je Jovanović.

Kako kaže, u roku od 30 dana dobija elektronski odgovor i može slobodno da ode u tu državu i da radi kao da je državljanin te države.

"Ovo je neverovatno bitna stvar i za građane i za privredu Srbije, Severne Makedonije i Albanije, jer sada dobijamo uvećano tržište rada od nekih 11 miliona stanovnika i po prvi put smo elektronski povezali tri zemlje tako da je slobodan pristup tržištu rada tek prva elektronska usluga, a očekujemo u narednom periodu da će tri zemlje dalje da razvijaju i nove različite druge elektronske usluge", rekao je Jovanović.

Jovanović dodaje da su se od jutros već javili državljani Severne Makedonije.

"Prema našim podacima od jutros se najviše javilo državljana Severne Makedonije na našem portalu elektronske uprave i imamo negde oko 35 zahteva", rekao je Jovanović.

U ministarstvu preciziraju da državljani Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koji žele da se zaposle u nekoj od zemalja članica Otvorenog Balkana ili su već pronašli poslodavca, potrebno je da poseduju elektronski identitet na svom nacionalnom Portalu elektronske uprave, a zatim u par koraka sebi kreiraju identifikacioni broj Otvorenog Balkana.

Кorisniku će identifikacioni broj Otvorenog Balkana odmah biti dodeljen, a na adresu elektronske pošte dobiće i sertifikat o dodeljenom identifikacionom broju u vidu elektronskog dokumenta.

Nakon toga, zainteresovani može da pristupi portalu elektronske uprave zemlje u kojoj namerava da se zaposli i podnese zahtev za slobodan pristup tržištu rada. Odredišna zemlja nakon provere donosi konačnu odluku, a najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Nakon dobijanja odobrenja zainteresovani može biti zaposlen, pod istim uslovima kao lokalni državljanin zemlje, do dve godine, a nakon isteka ovog perioda, može produžiti odobrenje, koje ujedno predstavlja odobrenje za boravak i rad.