5. mart 2024 14:46

Čadež: Revolucionarni BIZ čat od danas na usluzi svim privrednicima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Čadež: Revolucionarni BIZ čat od danas na usluzi svim privrednicima

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

KOPAONIK - Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež predstavio je danas digitalnog asistenta za poslovanje u Srbiji - BIZ čat - koji je jedinstven projekat u regionu, ali i u Evropi, zahvaljujući kojem svaki privrednik besplatno i brzo može da dobije sve neophodne informacije iz ogromne baze podataka.

"Svako ko želi da bude konkurentan neće moći da izbegne BIZ čat", rekao je predsednik PKS Marko Čadež za Tanjug na Kopaonik biznis forumu, gde je najavio i da će 21. ili 22. marta zajedno sa predsednicom vlade predstaviti još jedan revolucionarni projekat - inovacionu platformu - prvu platformu baziranu na veštačkoj inteligenciji za upravljanje inovacijama u poslovanju.

"Vaš najbolji prijatelj - digiralni asistent za poslovanje u Srbiji će pomagati svima i odgovarati na pitanja vezana za poslovanje i pružati informacije za koje su ranije bili potrebni sati istraživanja", rekao je direktor PKS i dodao da se sada sve te informacije dobijaju kroz razgovor sa BIZ čat asistentom.

Čadež je naglasio da nema mnogo takvih projekata.

"Sve je to novo i jedinstveno, jedini smo koji smo BIZ Čat lansirali na ovakav način, a time će svakom privedniku biti dostupno ogromno znanje različrtih baza podataka, pa i onih stručnih iz celog sveta", rekao je predsednik PKS.

Zahvaljujući BIZ čatu svi će na jednom mestu dobijati odgovore na sve što ih interesuje, počev od toga kako da otvore firmu, koji su papiri potrebni, kome da predaju zahtev, koje poreske olakšice mogu da dobiju, projekte podrške, sve što kao PKS imamo u bazi znanja do koje smo došli sarađujući sa privrednicima godinama.

Kako je danas na snagu stupio zajednički ID Otvoreni Balkan, Čadež je dodao da će svi zainteresovani na Biz čatu dobijati jasne odgovore šta treba da urade da dobiju taj ID.

"BIZ čat pokazuje da imamo ljude, da znamo i da smo spremni da koristimo najnovije tehnologije", rekao je on.

Prema njegovim rečima, taj novi revolucionarni digitalni servis je potpuno na bazi veštačke inteligencije, a koji domaćim i stranim privrednicima koji nameravaju da ovde posluju i investiraju omogućava da dobiju važne informacije u vezi sa poslovanjem.

Na promociji se čulo da BIZ Čat može reći i kako unaprediti poslovanje i šta bi konkurencija uradila da je na vašem mestu.

U PKS su sami razvili taj servis, alat koji će skratiti privrednicima vreme u poslovanju, a koji je prvi takav u Srbiji i u regionu.

U pozadini je izuzetna tehnologja Majkrosofta i naših ljudi, rekao je Čadež koji je dodao da će novi servis privrednici moći da koriste odmah i da će neke stvari moći da dobiju i za svega pet sekundi umesto da izgube sate.

BIZ čat PKS može koristi bilo ko iz celog sveta, dogovaramo se i sa partnerima Otvorenog Balkana i sa drugim ekonomijama sa kojim sarađujemo u okviru Berlinskog procesa da im ponudimo neka rešenja za institucije i javne uprave, dodao je Čadež.

Digitalni asistent je danas lanisran na engleskom, a za manje od mesec dana komunikacija će biti i na srpskom, rekao je Čadež.