18. mart 2024 15:33

Ministarka Đedović Handanović: Počela izrada Strategije upravljanja geološkim resursima Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarka Đedović Handanović: Počela izrada Strategije upravljanja geološkim resursima Srbije

Foto: TANJUG/MRE/ Emilija Jovanović

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović predsedavala je danas prvim sastankom u vezi sa izradom Strategije upravljanja mineralnim i drugim geološkim resursima Srbije za period od 2025. do 2040. godine, sa projekcijom do 2050. godine.

Ministarka je rekla da očekuje da Strategija bude završena u narednih devet meseci i spremna na usvajanje od relevantnih državnih organa, saopšteno je iz Ministarstva.

"Strategija dokument koji treba da na sveobuhvatan način analizira stanje svih mineralnih resursa kojima raspolažemo, da sagleda gde smo danas i gde želimo da budemo, kojim treba da unapredimo kontrolu i upravljanje i odgovorimo potrebama razvoja rudarskog sektora", rekla je ministarka.

Ona je kazala da je Srbija zemlja koja je u prošlosti bazirala svoj razvoj na rudarstvu, a koja danas nema važeću strategiju za ovu oblast.

"Strategija treba da nam pokaže i kakva je uloga države optimalna da na najbolji način upravljamo našim mineralnim resursima, tako da imamo najviše koristi za naš privredni rast, uz najmanje štetnog uticaja na životnu sredinu. Posebno je važno da kroz ovaj proces osnažimo struku, čija reč treba da bude presudna“, navela je ministarka.

Predstavnici Rudarsko-geološkog fakulteta istakli su da će na izradi nacrta strategije biti angažovano više od 50 profesora i saradnika sa Rudarsko-geološkog fakulteta, kao i da će u analizi svih aspekata stanja i mogućnosti razvoja rudarskog sektora, strategija sagledati aktuelnu evropsku i svetsku praksu i najviše standarde na planu tehnoloških rešenja i koncepata održivog rudarstva.

"Stručnjaci Rudarsko-geološkog fakulteta kroz proces izrade strategije posebno će ukazati na rešenja u postojećem zakonodavnom okviru koja treba se unaprede, imajući u vidu da su planirane i izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima", navodi se u saopštenju.

Poseban deo strategije, kako se navodi, biće posvećen pitanjima u vezi sa zaštitom životne sredine, koja će biti razrađena i kroz Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Strategije na životnu sredinu.