19. mart 2024 07:59

Usaglašen tekst Sporazuma o socijalnom osiguranje između Srbije i Albanije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Usaglašen tekst Sporazuma o socijalnom osiguranje između Srbije i Albanije

Foto: Shutterstock.com/thodonal88, ilustracija

BEOGRAD - Na pregovorima delegacija Srbije i Albanije, koje su predvodili vršilac družnosti pomoćnika ministra za rad u Vladi Srbije Zoran Milošević i zamenica ministra ekonomije Albanije Olta Manjani, potpuno je usaglašen tekst Sporazuma o socijalnom osiguranje između Srbije i Albanije, objavio je Zavod za socijalno osiguranje.

Predstavnici delegacija dveju zemalja parafirali su i tekst sporazuma koji sadrži odredbe o penzijskom i invalidskom osiguranju, zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti, kao i odredbe o osiguranju za slučaj povrede na radu i profesinalne bolesti.

Dogovoreno je da se u drugoj polovini ove godine održi još jedna runda pregovora, na kojoj će se razmatrati i usaglasiti odredbe Administrativnog sporazuma za sprovođenje Sporazuma između Srbije i Albanije o socijalnom osiguranju.

Zaključivanjem ovog sporazuma, odnosno njegovim stupanjem na snagu, biće omogućeno korišćenje zdravstvene zaštite u drugoj državi ugovornici tokom privremenog boravka, odnosno prebivanja, ostvarivanje prava na penziju uz sabiranje perioda osiguranja koji su navršeni u obe države ugovornice, kao i ostvarivanje i drugih prava i naknada iz socijalnog osiguranja.