19. mart 2024 11:33

Bojan Vranjković: Uspešno završen projekat podrške u reformi voda, EU izdvojila 1,8 milona evra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bojan Vranjković: Uspešno završen projekat podrške u reformi voda, EU izdvojila 1,8 milona evra

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Bojan Vranjković rekao je da je u okviru projekta "EU podrška reformama u sektoru voda" kroz pilot program prošlo 20 javnih komunalnih preduzeća u Srbiji, za šta je Evropska unija izdvojila 1,8 miliona evra.

Ovaj projekat započet je u januaru 2022. godine, a ova konferencija koja je danas održana u Beogradu, zvanično najavljuje i uspešan završetak projekta, 27. marta.

"Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da smo uz veliku podršku partnera iz EU ovaj projekat uspešno priveli kraju. Svakome ko je radio na projektu u ovako kompleksnom sektoru prilično je jasno koliko je zahtevan put od početnog, idejnog koncepta, do potpune realizacije, odnosno implementacije. Zaista možemo da izrazimo veliko zadovoljstvo time što smo stigli do samog cilja", rekao je Vranjković za Tanjug.

Dodaje da je kroz projekat pilotirano 20 jedinica lokalnih samouprava, odnosno njihovih javnih komunalnih preduzeća.

"Uz pomoć eksperata, predanog rada zaposlenih i u jedinici lokalne samouprave i zaposlenih u Ministarstvu poljopriivrede, a pre svega Republičke direkcije za vode, kroz jedan zajednički rad zaista su dobili značajne smernice za poboljšanje i funkcionisanje njihovih preduzeća u oblasti pružanja vodnih usluga", rekao je Vranjković.

Ministarstvo poljoprivrede, dodaje, u ovom momentu kada je reč o vodnim uslugama, posebnu pažnju posvećuje i tretmanu otpadnih voda.

"U ovom momentu imamo nekoliko projekata koji su već u radu, poput onih u opštinama Brus i Blace, a očekujemo da uskoro bude gotov i tender za Sokobanju. Takođe, u razvoju je i projekat Zlatiborskog okruga, gde očekujemo da će pet opština Užice, Požega, Arilje, Kosjerić i Ivanjica takođe dobiti jedan regionalni centar za prečišćavanje otpadnih voda", objasnio je Vranjković.

Ovaj projekat je finansiranih iz sredstava predpristupnih fondova Evropske unije (IPA), i pruža direktnu tehničku podršku Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Republičkoj direkciji za vode, drugim nacionalnim institucijama, lokalnim samoupravama i javnim komunalnim preduzećima u planiranju i razvoju reformskih mera i aktivnosti.