27. mart 2024 13:34

ERSTE i EBRD sa 91,4 miliona evra finansiranju izgradnju vetroparka "Pupin"

Izvor: TANJUG

podeli vest

ERSTE i EBRD sa 91,4 miliona evra finansiranju izgradnju vetroparka "Pupin"

Foto: Shutterstock.com/Bits And Splits

BEOGRAD - Erste Grupa i Erste Bank a.d. Novi Sad, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), odobrili su finansijski paket vredan 91,4 miliona evra za izgradnju vetroparka "Pupin", koji će graditi kompanija Enlight Renewable Energy.

Erste i EBRD će obezbediti paralelne kredite u vrednosti od po 45,7 miliona evra, uključujući rezervne tranše za servisiranje duga, navodi se u saopštenju Erste Banke.

Očekuje se da projekat Pupin počne sa komercijalnim radom u drugoj polovini 2025. godine, kao proširenje postojećeg južnobanatskog vetroparka "Kovačica", koji je takođe u vlasništvu Enlight-a i koji su finansirale iste banke 2017. godine.

Kada bude pušten u rad, vetropark Pupin će moći da snabdeva čistom, zelenom električnom energijom više od 40.000 domaćinstava, što je ekvivalentno broju domaćinstava u gradu srednje veličine kao što je Zrenjanin.

Vetropark će takođe pomoći da se smanji intenzitet emisije ugljen-dioksida u energetskom sektoru Srbije i podstakne tranzicija ka zelenoj ekonomiji.

Ovim finansiranjem, kako se navodi u saopštenju, podržava se projekat koji je osvojio tržišnu premiju u okviru prve aukcije za obnovlјivu energiju u Srbiji za energiju vetra, koja je održana 2023. godine i na kojoj su dodeljene premije za kvotu od 400 MW.

Očekuje se da će druga i treća runda aukcija za vetroparkove, svaka sa kvotom od 300 MW, biti održane 2024. i 2025. godine.

Slične aukcije održaće se istovremeno i za solarne elektrane.

Plan sistema podsticaja razvijen je i pokrenut uz podršku EBRD-ja, a finansirao ga je Švajcarski državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO) sa ciljem podsticanja tržišne integracije obnovljivih izvora energije, jer izvođači dobijaju podršku u skladu sa tržišnim cenama, kao i prihod od prodaje električne energije, dodaje se u saopštenju.

Set ugovora za finalizaciju finansijskog aranžmana za izgradnju Vetroparka "Pupin" sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj potpisani su sinoć u hotelu ''Hajat'', u prisustvu ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović.

Potpisani su Ugovor o otkupu električne energije i preuzimanju balansne odgovornosti između kompanija Enlight Renewable Energy i EPS-a, Ugovor o kreditiranju između kompanije Enlight Renewable Energy, EBRD-ja i Erste Banke, kao i Ugovor o stupanju u projekat između kompanije Enlight Renewable Energy, EBRD-ja, Erste Banke i EPS-a.

Lokacija na kojoj je planirana izgradnja vetroparka "Pupin" nalazi se u jugozapadnom Banatu na teritoriji opštine Kovačica, između naseljenih mesta Kovačica, Padina i Debeljača.

Planirano je da se vetropark sastoji od 16 vetroturbina, ukupne snage od 94,4 MW.

Planirani broj radnika variraće u zavisnosti od faze izgradnje između 50 i 200 angažovanih radnika različitih profila, a nakon puštanja u rad biće angažovano više od 10 stalnozaposlenih radnika.