30. mart 2024 13:46

Slavko Dimović: Nuklearna energija je jedini način da zadržimo energetski suverenitet

Izvor: TANJUG

podeli vest

Slavko Dimović: Nuklearna energija je jedini način da zadržimo energetski suverenitet

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Nuklearna energija je jedini način da adekvatno odgovorimo na energetske izazove, ali i da zadržimo energetski suverenitet države, ocenio je danas direktor Instituta za nuklearne nauke "Vinča" Slavko Dimović.

Dimović je za Tanjug rekao da je okretanje nuklearnoj energiji proces otrežnjenja u kojem ceo svet shvata da bez upotrebe nuklearne energije ne postoji mogućnost četvrte industrijske revolucije i da primenom alternativnih izvora energije može da se zadovolji tek 30 odsto te potrebe.

Istakao da je jedno od mogućih rešenja na putu ka primeni nuklearne energije u Srbiji upotreba nuklearnih modularnih reaktora.

Naveo je da Srbija treba da razvija svoj hidropotencijal, u prvom redu reverzibilnu hidroelektranu "Bistrica" i da privreda treba što više da se okrene energetici.

"Mi imamo Černobiljski moratorijum iz 1989. godine, koji je potpuno anahron, jer ne samo da zabranjuje izgradnju nulearnih elektrana, nego zapravo negatinvo utiče kako na naučni, tako i na tehnološki napredak", istakao je Dimović.

Izrazio je uverenje da će Srbija krenuti u pravcu kupovine ili izgradnje modularnih ili klasičnih reaktora.

"Nuklearni modularni reaktori su jeftiniji, manje su zapremine i imaju manju instalisanu snagu. Uz to su adaptibilni, efikasni i zauzimaju manju površinu. Mogu da se skaliraju u skladu sa potrebama i ugrađuju u postojeća energetska postrojenja, kao što su napuštene termoelektrane", objašnjava Dimović.

Dodaje da se nuklearni modularni reaktori mogu izgraditi i u područjima koja nisu gusto naseljena.

Naveo je da bi trebalo da se ulaže i u jedan i u drugi tip reaktora.

Govoreći o stručnom kadru, Dimović je rekao da je Srbija godinama bila "obogaljena" Černobiljskim moratorijumom, ali i da ima najveći institut na Balkanu, Institut za nuklearne nauke "Vinča".

"On može da bude okosnica i rasadnik znanja i matica u kojoj bi se skupljali domaći i svetski stručnjaci, ali i da se vrate naše ljudi koji su otišli u inostranstvo", istakao je Dimović.

Dodao je da bi ulaganje u nuklearnu energiju podstaklo mlade ljude da se angažuju u toj oblasti.

Naveo je i da je za svaki veliki poduvat potrebna podrška javnosti koja, kako kaže, treba da shvati da je nuklearni otpad koji se generiše u nukleanrim eletkranama male zapremine.

"Postoje domaći stručnjaci koji su iskusni u tom poslu, a nuklearna energija je jedini način da zadržimo suverenitet svoje države", zaključio je Dimović.