2. april 2024 19:57

Za podsticaje za biljnu proizvodnju podneto 316.000 zahteva poljoprivrednika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Za podsticaje za biljnu proizvodnju podneto 316.000 zahteva poljoprivrednika

Foto: logo

BEOGRAD - Javni poziv za osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju bio je otvoren do 1.aprila i ukupno je podneto 316.000 zahteva, od čega je odobreno 270.000 uredno podnetih zahteva, navodi se u odgovoru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predstavnicima udruženja poljoprivrednika iz Srbije.

U dokumentu koji je nekoliko udruženja poljoprivrednih proizvođača dostavilo Tanjugu, a koji sadrži 14 pitanja upućena ministarstvu, u odgovoru Ministarstva navodi se da će do kraja ove nedelje biti rešeni svi preostali zahtevi za podsticaje koji budu ispunjavali propisane uslove.

"Kako bi ubrzali postupak isplate neophodno je da korisnici otvore svoje eSanduče i prihvate rešenje o odobravanju podsticaja. Nakon toga na platformi ePodsticaji imaju mogućnost da odustanu od izjavljivanja žalbe na rešenje i na taj način ubrzaju isplatu podsticaja", navodi se u odgovoru Ministarstva.

Na pitanje zašto gazdinstva čekaju rešenja o podsticajima iako su im sve parcele prošle verifikaciju, iz Ministarstva objašnjavaju da je veliki broj poljoprivrednika ušao u proceduru uređenja svojih parcela i podnošenje zahteva pred sam kraj roka, usled čega je produžen i rok za rešavanje istih.

Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara poljoprivrednicima od 1. januara ova vrsta naknade je ukinuta, ali pojedinci prijavljuju da im i dalje stižu zaduženja, pa iz Ministarstva poručuju da se u tom slučaju obrate javnim vodoprivrednim preduzećima "Vojvodinavode" i "Srbijavode".

"Ukoliko vam stižu rešenja za 2024. godinu, potrebno je da se obratite javnim vodoprivrednim preduzećima `Vojvodinavode` i `Srbijavode` obzirom da u skladu sa navedenim zakonom ne postoji obaveza plaćanja naknade za odvodnjavanje za ovu godinu, te eventualno može biti reč o dugovanjima iz ranijeg perioda", navodi se u odgovoru Ministarstva.

Na pitanje zašto se dizel ne dobija za sve površine unešene u eAgrar (konkretno za pravo prečeg zakupa) kada se podjednako obrađuje kao i ostalo zemljište, iz Ministarstva odgovaraju da je pravo prečeg zakupa i pravo prvenstva zakupa svakako vid podsticaja koji država daje kroz cenu zakupnine koja je značajno niža nego cena zakupnine na javnom nadmetanju, te podrazumeva korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta po povlašćenim uslovima.

"S obzirom na navedeno, ne postoji mogućnost dupliranja subvencija za iste parcele", navodi se u odgovoru Ministarstva.

Osim ovih pitanja iz udruženja poljoprivrednika navode probleme sa refakcijom akcize na gorivo, pitanje kada se očekuje uvođenje kreditne linijenza poljoprivrednike sa jedan odsto kamate, problemi sa unošenjem parcela u sistem eAgrar, kao i pitanja za koja su nadležna druga ministarstva.

Dopis sa pitanjima su Ministarstvu u ponedeljak uputila udruženja Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Savez Banata, Udruženje poljoprivrednika Aradac, Udruženje poljoprivrednika Banatska Crnica, Dolovački paori, Udruženje poljoprivrednika Senta, Udruženja poljoprivrednika Stara Pazova, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Udruženje poljoprivrednika Banatsko Novo Selo i drugi.