4. april 2024 13:18

Nenad Ivanišević: „ArchyEnergy“ doneće Novom Sadu 700 noćenja i nove tehnologije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nenad Ivanišević: „ArchyEnergy“ doneće Novom Sadu 700 noćenja i nove tehnologije

Foto: TANJUG/PRES BIRO POKRAJINSKE VLADE

NOVI SAD - Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević izjavio je danas da će održavanje prvog sajma „ArchyEnergy“ i stručne konferencije iz oblasti arhitekture, energetske efikasnosti, inovativnih tehnologija i materijala u oblasti građevinarstva 8. i 9. aprila u Novom Sadu, tom gradu doneti više od 700 noćenja i bolji uvid u privrednu granu u ekspanziji, saopštila je Pokrajinska vlada.

Kako je navedeno, Ivanišević je na konferenciji za novinare istakao da je Sekretarijat podržao ovu manifestaciju iz turističkih razloga, jer očekuju 700 noćenja i da zato podržavaju i Biznis priče i festival Egzit i druge manifestacije koje se održavaju u Novom Sadu.

"Činjenica da nema slobodnih smeštajnih kapaciteta pokazuje da je ovaj grad postao značajno mesto za održavanje sajamskih manifestacija", poručio je Ivanišević.

Kao drugi važan razlog što Sekretarijat podržava tu manifestaciju je što je to privredna grana u ekspanziji.

"Sekretarijat pruža podršku i u okviru svojih konkursa u privredi i turizmu kroz posebna davanja i subvencije za objekte koji se odluče za obnovljive izvore energije“, rekao je Ivanišević i dodao da je resorni sekretarijat prvi svojim podsticajnim merama uveo i posebne subvencije za nabavku punjača za električne automobile, čime pokazuje posvećenost novim trendovima.

On je rekao i to da je važno saslušati respektabilne stručnjake iz te oblasti koji će biti učesnici konferencije, te saznati koji se trendovi očekuju u narednom periodu i u idućoj godini, kako bi se utvrdilo šta je još potrebno da sadrži turistički objekat po ukusu savremenog turiste.

Kako se navodi u saopštenju Pokrajinske vlade, ta regionalna konferencija sa izložbom, koja je rezultat dugogodišnje posvećenosti građevinsko-arhitektonskih časopisa i portala „Grenef“, „Podovi“ i „Prozori+Vrata“, omogućiće poslovno umrežavanje s ključnim akterima u svetu arhitekture, energetske efikasnosti, tehnoloških i održivih građevinskih inovacija.

Bogat konferencijski program, koji se sastoji iz dva dela – izložbeni sa 23 štanda i konferencijski sa sedam stručnih panela, baviće se istraživanjem trendova u zelenoj izgradnji, pametnim rešenjima i automatizacijom savremene arhitekture, uz povezivanje sa investitorima, kompanijama koje nude održive građevinske proizvode i usluge, projektantima, arhitektama, dizajnerima i predstavnicima finansijskih organizacija i institucija.

U okviru otvaranja Sajma i konferencije u Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma , u ponedeljak, 8. aprila, sekretar Ivanišević predstaviće i pojedinosti u vezi sa projektima Sekretarijata – rekonstrukciju Vidikovca i Info-centra NP „Fruška gora“ na Iriškom vencu, kao i „Zelenu stazu“, koja se pruža od Petrovaradina do Beočina, i koja će predstavljati jednu od vodećih turističkih atrakcija sa pratećim mobilijarom i infrastrukturom, kako u AP Vojvodini, tako i u čitavoj zemlji.