8. april 2024 14:53

Nenad Ivanišević otvorio prvi sajam zelene arhitekture i održive gradnje ArchyEnergy

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nenad Ivanišević otvorio prvi sajam zelene arhitekture i održive gradnje ArchyEnergy

Foto: AP VOJVODINA

NOVI SAD - Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević otvorio je danas prvi sajam "ArchyEnergy" i stručnu konferenciju iz oblasti arhitekture, energetske efikasnosti, inovativnih tehnologija i materijala u građevinarstvu i tom prilikom istakao da sekretarijat podržava inovativne privredne grane, navodi se u saopštenju.

"Prateći dostignuća sa poslednjeg sajma u Nirnbergu, koji je kao jednu od važnih tema imao energetsku efikasnost, podržali smo ovaj skup namenjen svima koji žele da saznaju šta su novine u gradnji", rekao je Ivanišević.

On je istakao da su pored privrednog i turističkog aspekta, ovaj sajam i konferencija važni i iz razloga što su i zelena arhitektura, održiva gradnja, te upotreba obnovljivih izvora energije u ovim delatnostima privredna grana u ekspanziji.

"Kao i do sada, i ubuduće ćemo podržati sve ono što je bolje za našu privredu i za građane", naveo je pokrajinski sekretar.

Dodao je da je sekretarijat krajem prošle godine raspisao konkurse za podršku manifestacijama i kongresnom turizmu, te da se može govoriti o povratku Novog Sada na kongresnu mapu Srbije.

Ivanišević je naglasio da Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam u okviru svojih konkursa uvodi posebne mere podrške za objekte koji se odluče za obnovljive izvore energije, kao i subvencije za nabavku punjača za električne automobile.

Ukupno 23 štanda i sedam stručnih panela u okviru ove dvodnevne konferencije predstaviće aktuelne pravce i trendove u zelenoj izgradnji, kao i automatizaciji savremene arhitekture, uz povezivanje sa investitorima i kompanijama koje nude održive građevinske proizvode i usluge.

Akcenat je stavljen na poslovno umrežavanje s ključnim akterima u ovom domenu, a smeštajni kapaciteti u Novom Sadu popunjeni za vreme trajanja ove manifestacije, dodaje se u saopštenju.