9. april 2024 12:53

Žarko Malinović: Srbija je na evropskom putu, entuzijazam EU na niskom nivou

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žarko Malinović: Srbija je na evropskom putu, entuzijazam EU na niskom nivou

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Sve što država radi u poslednje dve decenije pokazuje da Srbija nije odustala od evropskog puta, izjavio je danas pomoćnik ministra unutrašnje i spoljne trgovine Žarko Malinović na sednici Radne gupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) za Poglavlje 8 - Politika konkurencije.

Kaže da je, ipak, njegov utisak nakon poslednjeg boravka u Briselu 5. marta da je entuzijazam druge strane na prilično niskom nivou.

On je istakao da su globalne krize sa kojima se suočavamo skrenule pažnju sa suštinskih tema evrointregaicja, a jedna od njih jeste i konkurencija na tržištu.

"Od svih tema koje se tiču ovog klastera, a pogotovo politike zaštite konkurencije i državne pomoći, zakonodavstvo iz oblasti konkurencije je bilo najmanje u fokusu našim briselskim prijateljima. Oni se bave drugim temama, pa je i bilateralna saradnja bila više u fokusu nego to koliko smo svoju legislativu upodobili sa evropskom", rekao je Malinović.

Istakao je da bi Srbija trebalo da usvoji nekoliko uredbi iz ove oblasti ali da će to biti urađeno nakon formiranja nove Vlade Srbije.

Najosetljiviji je Zakon o uslugama, koji se prvi put donosi, uskladili smo ga i bio je spreman za Vladu Srbije ali su političke okolnosti bile takve da smo ga ostavili za sledeću vladu, naveo je on.

Izneo je lični stav da su njegova očekivanja od naših evrointegracija manja nego 2002. godine i dodao da ono što radimo na tom putu, radimo zbog sebe, makar, kako se izrazio, nikada ne bili deo Evropske unije (EU).

Malinović je istakao i da je konkurencija u maloprodaji prehrambenih proizvoda kod nas veća nego u svim zemljama regiona, uključujući i neke zemlje koje su članice EU.