17. april 2024 11:04

Mihailo Jovanović: Razvoj IKT sektora jedan od prioriteta Programa "Skok u budućnost 2027"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mihailo Jovanović: Razvoj IKT sektora jedan od prioriteta Programa "Skok u budućnost 2027"

Foto: TANJUG/MIT/ Marina Jančević

BEOGRAD - Dalja modernizacija i ulaganje u najsavremeniju digitalnu, telekomunikacionu i inovacionu infrastrukturu sastavni su deo Programa "Skok u budućnost - Srbija 2027", koji je jedan od najznačajnijih razvojnih programa u novijoj istoriji i koji će zauvek promeniti izgled Srbije, izjavio je danas ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

On je otvarajući 23. Technobank konferenciju, u Beogradu kazao da se u okviru tog programa radi na daljoj modernizaciji kroz proširenje Državnog data centra u Kragujevcu izgradnjom bloka 2 kapaciteta 16 megavata (MW), a u tom se gradu takođe gradi i Inovacioni distrikt.

"To će biti jedinstveni distrikt u regionu u kome će članovi IT zajednice moći da rade, a posebno mesto će imati Nacionalni centar za informacionu bezbednost i budući peti Naučno-tehnološki park u Srbiji", rekao je Jovanović.

U saopštenju Ministarstva informisanja i telekomunikacija navedeno je da je Jovanović kazao i da će čitav kompleks jedne od najvrednijih i najznačajnijih državnih kapitalnih investicija, biti važan podsticaj za nova buduća ulaganja i otvaranje novih radnih mesta.

"Danas u IKT sektoru radi oko 110 hiljada stručnjaka, a do 2027. očekujemo da će raditi najmanje 140 hiljada", rekao je Jovanović.

On je najavio i da će se do kraja 2024. godine završiti i izgradnja Ložionice u Beogradu, centra kreativnih industrija, informacionih tehnologija, eUprave i digitalizacije, čime kako je istakao, Srbija postaje regionalno inovativno i kreativno čvorište, centar izvrsnosti, urbanog i dinamičnog života i stvaralaštva.

U saopštenju se dodaje da je "Technobank" vodeća konferencija i izložba u regionu Jugoistočne Evrope sa višedecenijskom tradicijom, koju odlikuje veliki broj posetilaca i predstavnika bankarske IT industrije, poslednja inovativna rešenja renomiranih kompanija izlagača i stalni fokus na aktuelne teme iz oblasti informaciono komunikacionih tehnologija u bankarstvu, plaćanjima, finansijama i sigurnosti.