18. april 2024 08:53

Bajatović: Od 1. maja gas jeftiniji za industrijske potrošače za oko 15 odsto

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bajatović: Od 1. maja gas jeftiniji za industrijske potrošače za oko 15 odsto

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Gas će za industrijske potrošače od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, izjavio je danas direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, koji kaže i da se cene gasa za domaćinstva neće menjati.

"Stvorili su se uslovi da gas pojeftini za industrijske potrošače i one koji su na slobodnom tržištu. To pojeftinjenje će iznositi 15 plus minus jedan odsto. Videćemo koliko tačno kada sve izračunamo, ali privrednici mogu da računaju da će pojeftinjenje iznositi 15 odsto", rekao je on gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS.

Dodao je da što se domaćinstava tiče, tu se ništa neće menjati i naveo da su bile rasprave i u Ministarstvu energetike i Ministarstvu finansija oko subvencionisanja cene gasa.

Prema njegovim rečima, od 1. maja više neće biti subvencionisanja cene gasa od strane države, već će cena biti realna, a socijalna politika koja je u vezi sa ovom cenom vođena, koštala je više od milijardu dolara.

Govoreći o priključivanjima domaćinstava na gas, on je rekao da je od septembra prošle godine priključeno 25.000 domaćinstava, a da uskoro stiže novih 12.500 priključaka.

Dodao je da i Srbijagas kuburi sa radnom snagom, što se odražava i na priključivanje, ali da će se uz autsorsing naći rešenje i za ovaj problem i da će se u narednih 10 do 15 dana priključivanje ubrzati.

Bajatović je naveo da je Srbijagas lane poslovao dobro, da su ispoštovane sve investicije a što se naplate tiče, rekao je da je iznosila 95,5 odsto.