19. april 2024 16:38

Dominik Favre: Srbija ima obećavajuće stope rasta, na pravom je putu razvoja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dominik Favre: Srbija ima obećavajuće stope rasta, na pravom je putu razvoja

Foto: Tanjug/video

VAŠINGTON - Direktor Konstituence u Svetskoj banci Dominik Favre izjavio je danas u Vašingtonu da Srbija ima veoma zadovoljavajuće i obećavajuće stope rasta, da je na pravom putu razvoja i da su razgovori sa predstavnicima Srbije uvek jedinstveni.

Favre je rekao za Tanjug, posle sastanka delegacije Srbije I potpredsednika vlade i ministra finansije Siniše Malog sa potpredsednicom Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Antonelom Basani, da je bio dobar razgovor.

"Na sastanku sam rekao da uvek primetim jedinstvenu dinamiku koju Srbija ima u razgovorima sa Svetskom bankom i mislim da bi ovo trebalo dalje da komuniciramo. Srbija je zemlja koja ima veoma obećavajuće stope rasta", rekao je Favre.

Podsetio je da je prošle godine privredni rast Srbije porastao na 2,5 odsto i naveo da će ove godine biti veći od 3,5 odsto, a u 2025. još veći.

"Sve brojke su zapravo obećavajuće. Dakle, postoji interesovanje, ne samo iz Srbije, već i od Svetske banke za ulaganje u Srbiju", naglasio je Favre i dodao da je diskusija danas bila veoma konstruktivna i živa.

Naveo je da je Srbiji potrebna podrška SB kada je reč o daljoj modernizaciji železnice, energetici i drugim oblastima.

Favre kaže da se na sastanku dosta razgovaralo o stanju srpskih finansija i da Srbija ima cilj da postane zemlja sa visokim prihodima i da misli da Srbija nije daleko od tog cilja.

"Da bi to uradili zaista vam je potrebno da privatni sektor više ulaže. Mislim da je ovo pravo okruženje za to i Svetska banka je pravi partner koji može u tome da podrži Srbiju", naveo je Favre.

On je rekao da je na sastanku bilo reč i o zelenim investicijama i o obnovljivoj energiji, pošto i u Srbiji postoji velika potreba za tim.

"Takođe smo, naravno, razgovarali o drugim izvorima energije kao što je na primer nuklearna energija, jer nam je u stvari potreban energetski miks različitih izvora energije", rekao je Favre.

Kaže da Srbija ima ambiciozne ciljeve za razvoj i da zato mora obezbediti dovoljno električne energije.

Na pitanje kako Srbija može postići brži rast, Favre je rekao:

"Mislim da ne morate da radite više od onoga što radite sada. Mislim da je politika koju vodi vaša vlada potpuno ispravna. Čuo sam i stručnjake ovde u Svetskoj banci da kažu da je to pravi put".

On je rekao da je Srbiji potrebna podrška, na primer, u sektoru poljoprivrede i u oblasti ljudskog razvoja, gde bi mogli da se donesu neki novi zakoni.

Dodao je da su to, ipak, sitnice i da je Srbija na pravom putu razvoja.

"Ministar Mali je rekao na ovom sastanku - da je nebo granica. I ja zaista verujem u to", rekao je Favre Tanjugu.

Na pitanje šta misli o globalnoj ekonomiji i koje su glavne pretnje i rizici za globalnu stabilnost u svetu i šta očekuje ovog prolećnog zasedanja MMF i SB u Vašingtonu, on je rekao da slika globalne ekonomije trenutno nije toliko povoljna.

"Upravo smo u Svetskoj banci objavili najnovije globalne ekonomske podatke koji su pokazali da je stopa rasta malo usporena. U stvari da se ne povećava koliko je potrebno. Ovo će negativno uticati na rast, koji nam je sada potreban. Investicije su nam potrebne zbog prisutnih višestrukih kriza sa kojima se sve zemlje suočavaju. Njima je potreban novac za ulaganje i zato je potreban rast", rekao je Favre.

Napomenuo je da se može dobiti određena podrška od SB i drugih međunarodnih finansijskih institucija, ali da to nije dovoljno niti održivo.

"Prolećni sastanci MMF i SB u Vašingtonu treba da razmotre ovu situaciju. Naravno da vidimo kako SB može da pomogne. Ali dugoročno, potreban nam je mir, potrebno nam je poverenje u globalna tržišta", rekao je Favre.

Srbija je članica Konstituence, koju predvodi Švajcarska, izborne grupacije preko koje naša zemlja ostvaruje svoje pravo glasa u MMF-u i Svetskoj banci od decembra 2000. godine.

Zemlje članice koje čine Konstituencu su: Švajcarska, Poljska, Srbija, Turkmenistan, Kazahstan, Azerbejdžan, Kirgizija, Tadžikistan i Uzbekistan.

Svetska banka je ovog meseca povećala prognozu privrednog rasta Srbije za ovu godinu sa 3,0 na 3,5 odsto, rečeno je na predstavljanju izveštaja Svetske banke: "Redovni ekonomski izveštaj za Zapadni Balkan".

Za Srbiju su poboljšane projekcije za 2024. godinu na 3,5 odsto, jer su se povećale i investicije i rast u svim sektorima.

Svetska banka je u oktobarskom izveštaju prognozirala da će se ekonomski rast Srbije ubrzati sa dva odsto u 2023. na tri odsto u 2024. godini, kao i na 3,8 odsto u 2025. godini.

Svetska banka očekuje dalji pad inflacije u Srbiji i da će ona na kraju godine iznositi 3,7 odsto.