20. april 2024 13:21

Svetska banka: Novi finansijski instrumenti mogu da obezbede do 70 milijardi dolara u narednih 10 godina

Izvor: TANJUG

podeli vest

Svetska banka: Novi finansijski instrumenti mogu da obezbede do 70 milijardi dolara u narednih 10 godina

Foto: Shutterstock.com/ christianthiel.net

VAŠINGTON - Svetska banka objavila je, na prolećnom zasedanju MMF i SB koje se danas završava u Vašingtonu, da je dobijena podrška 11 zemalja za tzv. inovativne finansijske alate koji bi mogli da obezbede do 70 milijardi dolara u periodu od 10 godina.

Te zemlje su Belgija, Francuska, Japan, SAD, Danska, Nemačka, Italija, Letonija, Holandija, Norveška i Ujedinjeno Kraljevstvo, a sredstva će moći da se upotrebe za rešavanje prekograničnih izazova i unapređenje razvojnih ciljeva.

"Naporno smo radili na razvoju ovih novih finansijskih instrumenata koji povećavaju naše kreditne kapacitete, umnožavaju donatorska sredstva i omogućavaju nam da poboljšamo živote većeg broja ljudi", rekao je predsednik Grupacije Svetske banke Ajdžaja Banga.

Novi finansijski instrumenti dizajnirani su da povećaju kapacitet kreditiranja i omoguće Grupi Svetske banke da preuzme veći rizik u vezi sa finansiranjem zajedničkih globalnih izazova i dobili su podršku 11 zemalja, koje su najavile da će preuzeti obaveze za finansiranje Platforme za garanciju portfelja "Portfolio Guarantee Platform", Hibridnog mehanizma za kapital i novog fonda "Livable Planet Fund", u ukupnom iznosu od 11 milijardi dolara.

Belgija, Francuska, Japan i SAD su se obavezale za finansiranje platforme za garanciju portfelja, a Danska, Nemačka, Italija, Letonija, Holandija, Norveška i Ujedinjeno Kraljevstvo za finansiranje hibridnog kapitala.

Kako je objavila SB, obećani resursi mogli bi da obezbede hitno potrebna sredstva u iznosu do 70 milijardi dolara koja se mogu upotrebiti za rešavanje prekograničnih izazova i unapređenje razvojnih ciljeva.

Obećani resursi za hibridni kapital i platformu za garanciju portfelja mogli bi da se umnože šest do osam puta u periodu od 10 godina, a pod određenim uslovima i da se udesetostruče, navedeno je saopštenju.

Banga je istakao da je darežljivost tih zemalja potvrda napretka koji je postignut u okviru reforme SB i znak njihove zajedničke posvećenosti globalnom razvoju.