23. april 2024 14:47

Počeo Međunarodni popis belih roda u Srbiji, sprovodiće se u dva kruga

Izvor: TANJUG

podeli vest

Počeo Međunarodni popis belih roda u Srbiji, sprovodiće se u dva kruga

Foto: Kristina Milošević

NOVI SAD - Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) sprovodi 8. Međunarodni popis belih roda, koji se obavlja svake desete godine, i popis će se vršiti na području gnezdećeg areala belih roda, u cilju njihovog očuvanja.

Popis je planiran da se odvija u dva kruga, i to prvi u periodu od 22. aprila do 31. maja i drugi krug od 17. juna do 15. jula.

DZZPS poziva i sve zainteresovane građane da uzmu učešće u prebrojavanju ovih ptica i na taj način doprinesu proširivanju znanja o brojnosti belih roda, gnezdilišnim navikama kao i broju njihovih mladunaca.

"Bela roda je lako uočljiva i prepoznatljiva ptica i gotovo je nemoguće pomešati je sa nekom drugom vrstom. Naseljavaju isključivo ljudska naselja i za smeštaj svojih masivnih gnezda najčešće koriste stubove za prenos električne energije, krovove, dimnjake, druge strukture. Zato je ovo popis u kojem može da učestvuje najšira javnost, samo je potrebno ispoštovati određene metode kako bi sakupljeni podaci bili kvalitetni", pojašnjava koordinatorka popisa Kristina Milošević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Ranije su rode svoja velika i teška gnezda pravile od grančica, blata i sličnog materijala, na stogovima slame ili na stablima drveća, ali u poslednjih 40 godina su gotovo u potpunosti premestile svoja gnezda na objekte koje je čovek pravio. Nakon što pređu put od oko 12.000 kilometara, rode se gotovo uvek vraćaju u isto gnezdo, koje dograđuju i popravljaju tokom čitave gnezdeće sezone, navodi se u saopštenju DZZPS.

Bela roda je strogo zaštićena vrsta, te onome koji ruši njihova gnezda, oduzima im jaja, puca na njih ili ih na bilo koji nači uznemirava, prema zakonu sledi novčana ili zatvorska kazna.

Popis belih roda je jedan od najstarijih monitoringa ptica u Evropi i organizator popisa je organizacija Naturschutzbund Deutschland (NABU), BirdLife partner u Nemačkoj, a DZZPS sprovodiće popis na teritoriji Srbije i tako se pridružiti međunarodnim naporima u proučavanju ove vrste.

"Brojanje se sprovodi po propisanoj metodologiji na teritoriji cele države. Za ovu priliku smo napravili posebnu aplikaciju za mobilne telefone koja se može preuzeti sa sajta pticesrbije.rs pomoću koje se mogu lako a kvalitetno prikupiti podaci. Za popis se takođe može koristiti i jednostavan formular koji se može takođe pronaći na sajtu", dodaje Milošević.

Za sprovođenje popisa veoma je važno učešće velikog broja ljudi, ljubitelja ptica i prirode, a zainteresovani građani za učešće mogu se obratiti nacionalnom koordinatoru za popis, Kristini Milošević na imejl rode@pticesrbije.rs ili na broj telefona 021/3044925.