25. april 2024 18:24

Đedović Handanović i Hosaka o saradnji Srbije i Japana u energetskom sektoru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đedović Handanović i Hosaka o saradnji Srbije i Japana u energetskom sektoru

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da je saradnja Srbije i Japana veoma unapređena nakon posete premijera Šinza Abea 2018. godine Srbiji, kao i da je robna razmena u prethodnom periodu značajno povećana, uključujući i investicije iz Japana koje, kako je navela, imaju potencijal da dodatno unaprede odnose dve zemlje.

"Danas smo pustili u rad postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A, najveći ekološki projekat u Evropi koji smo izgradili sa japanskim partnerima. Ujedno ovo je bila dobra prilika da sa predstavnicima Vlade Japana razgovaramo o mogućnostima za saradnju i u oblasti hidroenergije, zelenog vodonika, ali i nuklearne energije pre svega u domenu razmene iskustava, znanja i eksperata", rekla je ona nakon sastanka sa parlamentarnim zamenikom ministra spoljnih poslova Japana Jasušijem Hosakom, na kojem je bilo reči o bilateralnim odnosima dve zemlje i saradnji u energetskom sektoru, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Ministarka je istakla da Srbija planira izgradnju reverzibilne hidroelektrane RHE Bistrica i da su tema razgovora bile i japanske tehnologije koje su izuzetno cenjene u svetu.

„Japanska tehnologija za reverzibilne hidroelektrane je među vodećim u svetu, već smo razgovarali sa japanskim zvaničnicima i Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju o RHE Bistrica, za koju očekujemo da ćemo početi sa pripremnim radovima već naredne godine. Smatramo da ima prostora za buduću saradnju zbog tehnologije, znanja i iskustva koje imaju japanske kompanije u izgradnji ovako velikih energetskih postrojenja", rekla je ministarka.

Đedović Handanović je ukazala da su japanski investitori najbolji ambasadori investicionog ambijenta u Srbiji i da veruje da će u budućnosti biti više investitora iz ove zemlje, kao i bilateralnih poseta, koje su u planu za ovu godinu i koje će u Japanu reflektovati pozitivno investiciono okruženje koji postoji u Srbiji.

Hosaka je rekao da Japan izuzetno ceni odnose sa Srbijom i da želi da ih produbimo.

"Imamo veliko iskustvo u hidroenergetici i energetskoj efikasnosti i u ovim oblastima vidimo puno prostora za proširivanje naše saradnje. Imamo izuzetnu bazu stručnog edukovanog kadra u oblasti nuklearne energije, radimo na unapređivanju tehnologija za skladištenje energije i vidim značajan prostor za razvoj saradnje u energetskom sektoru", rekao je on.

Dodao je da japanski investitori prepoznaju Srbiju kao atraktivnu destinaciju za investiranje, sa talentovanim kadrovima i bezbednim okruženjem.

Ministarka je informisala Hosaku da Srbija vodi tešku borbu na međunarodnom planu u Ujedinjenim nacijama i Savetu Evrope, kao i da će država nastaviti da se ponaša odgovorno, ne umanjujući ničije žrtve i braneći svoj teritorijalni integritet i suverenitet.

Đedović Handanović je naglasila da Srbija poštuje međunarodno pravo i veruje u međunarodne institucije koje treba da ga štite, navodi se u saopštenju.