25. april 2024 19:07

Poslanici Velike Britanije traže pojašnjenja o novim post-Bregzit pograničnim kontrolama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Poslanici Velike Britanije traže pojašnjenja o novim post-Bregzit pograničnim kontrolama

Foto: Shutterstock.com/lazyllama, ilustracija

LONDON - Britanski poslanici pozvali su vladu da "hitno" razjasni šta će se desiti sledeće nedelje kada bi trebalo da počnu nove pogranične post-Bregzit provere za robu uvezenu iz EU, za koju neke kompanije navode da bi mogla da smanji izbor i poveća cene.

Prva faza novog britanskog Operativnog modela Border target, koja zahteva dodatnu sertifikaciju, stupila je na snagu 31. januara, preneo je Rojters.

Druga faza bi trebalo da počne 30. aprila, uvođenjem fizičkih provera u lukama za takozvane "srednjerizične" životinjske proizvode, biljke i biljne proizvode, kao što su meso, riba, sir, jaja, mlečni proizvodi i određeno rezano cveće.

Dok veliki britanski supermarketi i velike izvozne kompanije EU imaju resurse za rukovanje papirologijom i novim zahtevima, trgovci na malo i veletrgovine su upozorile potrošače da treba da očekuju smanjenu ponudu kvalitetne robe, manje svežih proizvoda i više cene.

U izveštajima lokalnih medija od prošle nedelje sugeriše se da novi režim neće zaživeti u potpunosti kada je planirano.

Britanska vlada je saopštila da će zauzeti "pragmatičan pristup" novim proverama i da će obezbediti nesmetan protok uvezene robe.

"Provere počinju od 30. aprila i kao što smo uvek govorili, prioritet je roba sa srednjim i visokim rizikom koja predstavlja najveći biosigurnosni rizik, dok smo na putu pune stope provera i visokog nivoa usklađenosti", istakao je portparol britanske vlade.