21. maj 2024 13:24

Aleksandar Martinović: Malavi i Gabon veliko potencijalno tržište za naše proizvođače

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandar Martinović: Malavi i Gabon veliko potencijalno tržište za naše proizvođače

Foto: TANJUG/GORDANA JOVIĆ ATLAGIĆ

NOVI SAD - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović obišao je danas sa delegacijom Malavija i Gabona 91. Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu i tom prilikom istakao da su obe zemlje veliko potencijalno tržište za naše proizvođače.

"Za Srbiju je sajam jedna od najznačajnijih privrednih manifestacija zato što ovde dolaze poljoprivredni proizvođači, trgovci, ljudi koji su zainteresovani za robu iz Srbije i celog regiona, Evrope, ali i celog sveta. Meni je posebno drago što su danas na sajmu delegacije iz Malavija i Gabona koji će videti šta sve poljoprivredni sajam nudi", rekao je Martinović.

Kako je rekao Malavi i Gabon su dve velike afričke zemlje, a da Srbija sa zemljama afrike tradicionalno ima prijateljske odnose.

"Ministar poljoprivrede Gabona mi je rekao da imaju veliku potrebu za poljoprivrednom mehanizacijom, za našom semenskom robom i različitim proizvodima i zainteresovani su za znanje koje mogu da steknu od naših stručnjaka", rekao je Martinović.

 

Srbija želi mir, stabilnost, saradnju sa svima u regionu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović rekao je da je zamolio delegacije Gabona i Malavija da predstavnici njihovih zemalja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija glasaju protiv rezolucije o Srebrenici.

On je prilikom obilaska poljoprivrednog sajma u Novom Sadu sa delegacijama te dve afričke zemlje, istakao da Vlada Srbije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić žele mir, stabilnost, saradnju sa svima u regionu.

"Smatramo da ta rezolucija može sve nas, a pre svega Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, da vrati nekoliko koraka u nazad i da stvori bez ikakve potrebe nove medjunacionalne i medjuverske tenzije. Mi to ne želimo, hoćemo mir i stabilnost, da svi živimo od svoga rada, da sarađujemo jedni sa drugima. Srbija je pokazala i u ratnim godinama da je zemlja svih I da u Srbiji mogu da žive složno i Srbi i Mađari i Bošnjaci i svi ostali", rekao je Martinović.

On je naglasio da je želja Srbije da narodi bivše Jugoslavije budu zagledani u budućnost, ne u prošlost.