22. maj 2024 14:52

Vladimir Lučić: Tokom sudskog postupka otkrili smo najveću aferu Junajted Grupe u Švajcarskoj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladimir Lučić: Tokom sudskog postupka otkrili smo najveću aferu Junajted Grupe u Švajcarskoj

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Generalni direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić rekao je danas da su baveći se sudskim postupkom protiv Junajted Grupe u Švajcarskoj otkrili da je u toj zemlji smeštena najkontroverznija firma iz sastava te grupacije, na čijem je čelu punih sedam godina bio potpredsednik Gasprombanke.

Lučić je naveo da je reč o bliskom saradniku ruskih i ukrajinskih oligarha, preko kojeg su išle ogromne količine novca.

On je rekao gostujući na TV Hepi da je ime advokata iz Ciriha Volframa Kuonija, najbližeg poslovnog partnera Junajted Grupe i njenog manjinskog vlasnika, takođe švajcarskog rezidenta prethodnih godinu dana pominjano u brojnim evropskim medijima, od Švajcarske preko Italije i Slovenije do Grčke, u kontekstu njegovih brojnih afera sa proruskim oligarsima sa crne liste SAD.

Lučić dodaje da je Kuoni, prema saznanjima tih medija, zbog brojnih sumnjivih poslova pod zvaničnom istragom u najmanje tri evropske države, a da se sve to vreme nalazio na funkciji predsednika firme "Junajted Medija Netvork AG", registrovane u Cirihu, iz sastava Junajted Grupe.

Lučić je rekao da su, kada su pred pred sudom u Švajcarskoj pokrenuli tužbu protiv medijskih kompanija Junajted Grupe, zbog nelojalne konkurencije i zloupotrebe dominantnog tržišnog položaja, u toku prikupljanja dokumentacije za taj postupak otkrili da se u toj zemlji nalazi njihova najkontroverznija firma.

"Tu firmu punih sedam godina, sve do maja 2022, predvodila je jedna vrlo neobična ličnost. Taj gospodin je, dok je bio predsednik 'Junajted Medija Netvork AG' u Cirihu, u isto vreme i u istom gradu bio potpredsednik ruske državne Gasprombanke Švajcarska i bio je najbliži saradnik ruskih i ukrajinskih oligarha, od kojih su neki na crnoj listi SAD, a neki u bekstvu od krivičnog gonjenja", rekao je Lučić.

On je naveo da su se evropski mediji likom i delom najbližeg poslovnog partnera Junajted Grupe Volframa Kuonija u prethodnom periodu intenzivno bavili i da se prema pisanju uglednih novina i istraživačkih portala u Švajcarskoj, Grčkoj, Italiji i Sloveniji, nadležni organi Lihtenštajna, Švajcarske i Nemačke vode istrage protiv “bankara Kremlja” Kuonija, zbog brojnih malverzacija.

Govoreći o suđenju u Švajcarskoj, Lučić je potvrdio da je sud u prvom stepenu odbacio tužbu Telekoma zbog zastarelosti, dakle isključivo zbog tehničkih, proceduralnih razloga i najavio da će ne samo uslediti žalba, već vrlo verovatno i proširenje tužbe.

"Mediji u vlasništvu Junajted Grupe, kao i ta kompanija u svojim saopštenjima, stvaraju atmosferu da je Švajcarska završena priča, a ne da je reč samo o prvom stepenu. Naša tužba odnosila se isključivo na događaje sa početka 2020. godine, kada je preko N1 vođena intenzivna negativna kampanja protiv Telekoma po lažnom osnovu. Švajcarski sud je, međutim, potvrdio da je ovde reč o slučaju nelojalne konkurencije, ne o 'medijskim slobodama', a to nama daje dodatnu argumentaciju da proširimo tužbu", objašnjava Lučić.

Kako je naveo, samo prošle godine njihovi mediji imali su više od 1.300 negativnih objava o Telekomu Srbija.

Vučić je objašnjava da se pored najvažnijih državnih tema, poput rezolucije o Srebenici i KiM, mediji ove grupe bave napadima na Telekom.

"Žao mi je što neke nadležne institucije u Srbiji, poput Komisije za zaštitu konkurencije, u prethodnom periodu nisu reagovale po službenoj dužnosti. Ali, potpuno sam siguran da ćemo na kraju procesa u Švajcarskoj da pobedimo. Naša je dužnost da se borimo, jer je elementarna činjenica da je to slučaj nelojalne konkurencije i zloupotrebe dominantnog tržišnog položaja. Iako angažuju najskuplje advokate, lobiste, imaju medije, istina je na našoj strani", poručio je Lučić.

On je dodao da su mediji Junajted Grupe, pokrenuli nove napade baš sada jer je Telekom Srbija produžio ekskluzivne ugovore o pravima na TV prenose francuske i italijanske fudbalske lige na kanalima Arene Sport.

"Posebno je atraktivna italijanska, gde igra i veći broj srpskih fudbalera. Iz ove dve lige toliko su zadovoljni saradnjom sa našom Arenom da su nam dali nove ugovore na pet godina, što dosad nije bio slučaj. Junajted Grupa je zbog toga pobesnela i rešili su, po običaju kao uvek kada gube, da nas svom snagom napadnu, pa i mene lično", rekao je Lučić.

On je podsetio da je vlasnik Junajted Grupa i ta grupa pred Privrednim apelacionim sudom u Beogradu, pravosnažno izgubili postupak protiv Telekoma Srbija i Jetela (Yettela).

"Najveća tužba koju su imali protiv nas i Yettela, gde su zahtevali da se poništi ugovor o iznajmljivanju optičke infrastrukture, pravosnažno im je na apelaciji odbačena. Pune tri godine se Junajted Grupa bavila tim ugovorom, potrošili su silne milione da se taj posao zaustavi, angažovali su najskuplje lobiste i vodili konstantne kampanje u svojim 'nezavisnim' medijima, sve da ciljem da Telekom nekako diskredituju, a da Yettel izbace sa tržišta. Na kraju su doživeli potpuni debakl", rekao je generalni direktor Telekoma.

Lučić je uputio i apsolutnu podršku naporima predsednika Aleksandra Vučića koji se u Njujorku bori, da se ne usvoji rezolucija o Sreberenici.

"Srbi treba da uvek budu ujedinjeni kada su ovakvi napadi na državni i nacionalni interes u pitanju, svi treba da damo apsolutnu podršku predsedniku Vučiću, koji se lavovski bori, i znam da će uraditi maksimalno sve moguće u odbrani naše zemlje i naroda. Predsednik je izuzetno posvećen svemu što radi, a u ovom slučaju verujem da je dodatno motivisan upravo zbog težine i važnosti zadatka, zbog činjenice da nas brani od masovnog napada. Treba svi da budemo ujedinjeni za našu Srbiju, bez obzira koje smo političke opcije i opredeljenja", dodao je Lučić.