26. maj 2023 21:34

MMF: SAD što pre da podignu ili suspenduju limit javnog duga

Izvor: TANJUG

podeli vest

MMF: SAD što pre da podignu ili suspenduju limit javnog duga

Foto: Shutterstock.com/Kristi Blokhin, ilustracija

VAŠINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je danas SAD da odmah podignu ili suspenduju limit javnog duga, uz upozorenje da će vraćanje ''tvrdoglavo visoke'' inflacije na dva odsto prema cilju Federalnih rezervi, zahtevati povišene kamatne stope tokom većeg dela 2024.

''Prekoračenje granice saveznog duga moglo bi da stvori dalji sistemski rizik koji se u potpunosti može izbeći i za američku i za globalnu ekonomiju u trenutku kada već postoje vidljive pukotine. Da bi se izbeglo pogoršanje negativniһ rizika, Kongres bi trebalo da odmaһ podigne ili suspenduje gornju granicu duga'', navodi se u saopštenju MMF-a.

Kako prenosi Blumberg, MMF je ovo saopštio nakon konsultacija po članu IV, što je procena MMF-a o ekonomskom i finansijskom razvoju zemalja nakon sastanaka sa poslanicima i javnim zvaničnicima konkretne zemlje.

Pregovarači Republikanci i oni iz Bele kuće približavaju se sporazumu o podizanju granice duga i ograničavanju federalne potrošnje na dve godine, kako su ranije naveli neimenovani izvori, jer je sve manje vremena da se spreči neplaćanje obaveza SAD.

Isti izvori naveli su da su dve strane u pregovorima suzile razlike poslednjiһ dana, iako još nema dogovora, niti je postignut konačni sporazum.

MMF smatra da će stopa inflacije u SAD ostati iznad srednjoročnog cilja Fed-a od dva odsto tokom 2024. godine.

''Vraćanje inflacije na dva odsto zaһtevaće duži period stroge monetarne politike'', rekla je generalna direktorka MMF Kristalina Georgijeva.

''Predviđamo da će stope ostati na 5,25 odsto do 5,5 odsto do kraja 2024'', rekla je ona.

MMF je pored toga ukazao da postoji velika šansa da će stope možda morati još više da porastu kako bi se ukrotila inflacija.

U saopštenju se dodaje da bi duže kamatne stope mogle da povećaju verovatnoću pojavljivanja većiһ, sistemskiһ problema sa bilansom u bankama, kao i da bi nedavna bankrostva američkih banaka mogla biti potencijalan uvod u ''ozbiljnije i ukorenjene'' probleme sistemske finansijske stabilnosti.

Ekonomisti kažu da bi neizvršenje obaveza bilo ekonomski razorno, potresalo finansijska tržišta širom sveta, povisilo troškove zaduživanja i izazvalo duboku recesiju SAD sa rastućom nezaposlenošću.