3. avgust 2023 08:28

Ukupna ratna šteta na infrastrukturi Ukrajine premašuje 150 milijardi dolara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ukupna ratna šteta na infrastrukturi Ukrajine premašuje 150 milijardi dolara

Foto: AP Photo/Jae C. Hong

KIJEV - Iznos direktne štete pričinjene infrastrukturi Ukrajine usled invazije Rusije u punom obimu procenjuje se na 150,5 milijardi dolara, od čega se 55,9 milijardi dolara odnosi na stambeni fond, saopštila je Kijevska škola ekonomije (KSE institut).

"Od juna 2023. godine, ukupan iznos direktne dokumentovane štete koja je naneta infrastrukturi Ukrajine usled invazije Rusije u punom obimu procenjuje se na 150,5 milijardi dolara (po ceni zamene)“, navodi se u izveštaju KSE, prenosi Ukrinform.

Prema proračunima istraživača, najveći udeo u ukupnom iznosu gubitaka ima stambeni fond, 55,9 milijardi dolara, uzimajući u obzir gubitke od oko milijardu dolara od poplava i uništavanja stambenih zgrada usled eksplozije na brani HE Kahovka.

Prema preliminarnim izveštajima regionalnih vojnih uprava, u junu 2023. godine, ukupan broj stambenih objekata uništenih ili oštećenih usled neprijateljstava iznosi oko 167.200, od ​​čega je 147.800 privatnih domaćinstava, 19.100 stambenih blokova i 350 studentskih domova.

Sektor infrastrukture (saobraćaj, železnička infrastruktura, upravljanje putevima, vazduhoplovna industrija i lučka industrija) je na drugom mestu u pogledu nastalih gubitaka (36,6 milijardi dolara).

Gubici poslovne imovine procenjeni su na 11,4 milijarde dolara. Ističe se da je najmanje 426 velikih i srednjih privatnih preduzeća i državnih preduzeća oštećeno ili uništeno od početka rata, ali da bi broj uništenih preduzeća mogao biti znatno veći, jer trenutno nema podataka o objektima koji se nalaze na privremeno okupiranim teritorijama.

Ukupno je oštećeno skoro 3.400 obrazovnih ustanova, pri čemu je prouzrokovana šteta od 9,7 milijardi dolara.

Infrastrukturi ukrajinske energetske industrije naneto je 8,8 milijardi dolara gubitaka, od čega su 638 miliona dolara direktni gubici od eksplozije HE Kahovka. Još 8,7 milijardi dolara su direktni gubici za poljoprivredni sektor.

Ukupan iznos štete od razaranja i oštećenja ustanova socijalne zaštite, istraživanja i zdravstvene zaštite, kao i kulturnih, sportskih i administrativnih zgrada iznosi oko 5,9 milijardi dolara.

Kako je ranije saopšteno, Ministarstvo ekonomije procenilo je direktnu štetu nanetu Ukrajini zbog eksplozije HE Kahovka na skoro dve milijarde dolara, podseća ukrajinska agencija.