5. decembar 2023 14:32

Norveški poslanici odobrili podmorsko rudarenje u Severnom ledenom okeanu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Norveški poslanici odobrili podmorsko rudarenje u Severnom ledenom okeanu

Foto: NTB Scanpix via AP/Terje Pedersen

OSLO - Norveška manjinska vlada levog centra i dve velike opozicione stranke dogovorili su se danas, uprkos negodovanju ekologa, da otvore Severni ledeni okean za istraživanje morskog dna u potrazi za mineralima.

Političari su saopštili da će norveški parlament Strotinget postepeno odobravati prve razvojne projekte vezane za eksploataciju morskog dna, prenosi Rojters.

Norveška, koja je jedna od najbogatijih zemalja na svetu zbog svojih ogromnih rezervi nafte i gasa, procenjuje da na morskom dnu njenog kontinentalnog pojasa postoje značajni mineralni resursi.

Prema Norveškoj direkciji za naftu, na morskom dnu postoje sulfidne i manganove kore koje sadrže metale i minerale koji su ključni za pravljenje baterija, vetroturbina, računara i mobilnih telefona.

Ako se pokaže da je eksploatacija profitabilna i ekološki održiva, minerali sa morskog dna mogu da ojačaju norvešku privredu i olakšaju prelaz na održivu energiju, saopštilo je Ministarstvo nafte i energetike Norveške u junu.

"Ovo je katastrofa za more. Norveška sada dozvoljava nepovratne intervencije u oblastima gde je priroda potpuno nepoznata", rekao je šef lokalnog ogranka ekološke organizacije Grinpis, Frode Plejm.