13. mart 2024 10:46

Evropska unija ukinula sankcije bivšem šefu Jandeksa Arkadiju Voložu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Evropska unija ukinula sankcije bivšem šefu Jandeksa Arkadiju Voložu

Foto: Shutterstock.com/Primakov, ilustracija

BRISEL - Evropska unija je ukinula sankcije bivšem šefu ruske tehnološke kompanije Jandeks Arkadiju Voložu, proizilazi iz dokumenta koji je objavljen na sajtu EU.

Volož je dodat na listu sankcionisanih osoba u leto 2022. godine u sklopu sankcija protiv Ruske Federacije, prenosi Komersant.

On je tražio od evropskih sudova da ukinu ovu odluku, a u decembru 2022. godine je dao ostavku na funkciju generalnog direktora Jandeksa.

Volož je šest meseci nakon ostavke dao izjavu u kojoj se izjasnio da je protiv ruske vojne intervencije u Ukrajini, a izvori Rojtersa navode da je on skinit sa liste sankcija upravo zbog ove izjave.

Holandska firma Jandeks N.V. koja je matična kompanija ruskog tehnološkog giganta Jandeks objavila je početkom februara da je postigla dogovor o izlasku iz Rusije i sa nekih međunarodnih tržišta po ceni od 475 milijardi rubalja, odnosno oko 4,85 milijardi evra, preneo je TASS.

Imovinu Jandeksa kupuje konzorcijum ruskih investitora među kojima je i fond koji je u vlasništvu energetske kompanije Lukoil.