11. april 2024 18:09

Makron krivi spoljne negativne uticaje zbog budžetskog deficita u Francuskoj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Makron krivi spoljne negativne uticaje zbog budžetskog deficita u Francuskoj

Foto: Tanjug/video

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron je danas za budžetski deficit u toj državi okrivio ekonomsko usporavanje u Evropi.

S druge strane, isključio je mogućnost povećanja poreza, uprkos pozivima nekih parlamenataraca da povećaju poreze bogatima i kompanijama, kako bi bio smanjen deficit koji se ove godine predviđa na 5,1 odsto BDP-a, preneo je Rojters.

Makron je obećao da će Francuska ostati na kursu ekonomske strategije za koju je rekao da je urodila plodom.

Francuski zvaničnici ove nedelje najavili su da će druga po veličini ekonomije Zone evra premašiti ciljani budžetski deficit za 2024. i da će biti potrebno 10 milijardi evra za smanjenje manjka.

"Krajem prošle godine imali smo posredni šok, koji je bio intezivniji nego što je očekivano, uglavnom zbog usporavanja privrede u Evropi, što je dovelo do uvećanja deficita", rekao je Makron.

Istakao da aktuelna francuska ekonomska strategija pokazuje rezultate, kao i da je namera da "adekvatno bude smanjena javna potrošnja".

Dodao je da novi budžet za vanredne situacije nije potreban.

Makron je negirao da postoji bilo kakva tenzija sa njegovim dugogodišnjim ministrom finansija Brunom Le Merom, nakon što su mediji objavili da Le Mer nije uspeo da ubedi fransuskog predsednika da brže umanji deficit.