19. april 2024 18:22

Dembele: Mali očekuje pomoć Rusije u energetici da reši probleme sa hranom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dembele: Mali očekuje pomoć Rusije u energetici da reši probleme sa hranom

Foto: Shutterstock.com/hyotographics, ilustracija

RABAT - Mali očekuje pomoć Rusije u energetskom sektoru kako bi prevazišao probleme sa hranom, rekao je danas ministar poljoprivrede te afričke zemlje Lasin Dembele.

Dembele je istakao da ruska podrška u oblasti bezbednosti daje dobre rezultate, ali dodao da je potrebna podrška Moskve i u energetskom sektoru, preneo je TASS.

"Da bismo obezbedili razvoj poljoprivrede i rešili probleme sa nestašicom prehrambenih proizvoda, potrebno nam je snabdevanje energijom, posebno solarnom, što možemo da prevaziđemo ako nam Rusija pomogne svojim tehnologijama", rekao je ministar.

Istakao je da je u Maliju izgrađeno nekoliko brana koje zemlji omogućavaju da akumulira i distribuira vodne resurse na ogromnim površinama za potrebe poljoprivredne proizvodnje.

"Potencijal je ogroman, jer je 43,7 miliona hektara u zemlji je pogodno za poljoprivredu i stočarstvo, pa ako nam Rusija pomogne da razvijemo ove oblasti, mogli bismo da rešimo probleme sa hranom", dodao je on.

Rekao je da Mali ima velike mogućnosti u proizvodnji mleka, mesa, kao i ribarstvu, ali i da je državi potrebna tehnička pomoć, oprema, đubrivo.

Ministar je zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na tome što je Rusija prethodno poslala u Mali pšenicu i đubriva, dodaje TASS.

Dembele je jedan od učesnika na 33. sednici regionalne konferencije Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), koja se održava u marokanskom Rabatu od 18. do 20. aprila.